لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 27
مقاله بررسی وضعیت خصوصی سازی و آزادسازی اقتصادی
چکیده:
گستره این فرضیه که تحولات پست سوسیالیستی در کشور لهستان آغاز گریده است بسیار وسیع می باشد. ولی این فرضیه فقط در بخشهایی می تواند قابل قبول باشد. اگرچه در اصل فرآیندهای مختلفی که در این تغییرات شگرف لهستان مشارکت داشتند، در دهه 1980 حاصل گردید، ولی در این دهه اوضاع و شرایط در بسیاری از کشورهای اروپای مرکزی و شرقی نیز راکد نبوده است. فرضیه رایج دیگر آن است که تحولات پست سوسیالیستی در سال 1989 موقعی به راه افتاد که "سوسیالیسم واقعی فروپاشید" و یا به تعبیر دیگران "کمونیسم شکست خورد" که این حرکت ابتدا در لهستان آغاز و سپس از طریق یک عکس العمل انعکاسی تمامی کشورهای منطقه را فرا گرفت. هیچ تردیدی وجود ندارد که بعدها در لهستان چالشهای حاصل این از تحولات عظیم از هر لحاظ نسبت به بقیه کشورها بهتر اداره گردید. به همین خاطر مطمئنا بعد از گذشت 15 سال از تحولات پست سوسیالیست به سمت اداره حکومت به صورت دموکراتیک و شکل گیری اقتصاد بازار و جامعه مدنی، درسهای زیادی می تواند وجود داشته باشد که سایر کشورها -مخصوصا کشورهایی به بازارهای نوظهور معروف می باشند- بتوانند از آن بهره گیری نمایند. از اینرو داشتن یک نگاه دقیق به آنچکه انجام گرفته و دلایل انجام آن و آنچکه انجام نگرفته و دلایل انجام ندادن آن می تواند بسیار ارزشمند باشد.
کلید واژه ها: نهادها؛ سیاست اقتصادی؛گذر؛ رشد؛ توسعه؛ جهانی سازی
گستره این فرضیه که تحولات پست سوسیالیستی در کشور لهستان آغاز گریده است بسیار وسیع می باشد. ولی این فرضیه فقط در بخشهایی می تواند قابل قبول باشد. اگرچه در اصل فرآیندهای مختلفی که در این تغییرات شگرف لهستان مشارکت داشتند، در دهه 1980 حاصل گردید، ولی در این دهه اوضاع و شرایط در بسیاری از کشورهای اروپای مرکزی و شرقی نیز راکد نبوده است. نسیم این تغییرات در مجارستان و چک اسلواکی سابق نیز وزید ولی عملکرد لهستان طوری بود که همانند یک پیشگام در این حرکت محسوب می شد و بسیاری از این تغییرات برای اولین بار در این کشور اجرا شد، که انجام چنین تغییراتی کار سهل و آسانی نبود.
فرضیه رایج دیگر آن است که تحولات پست سوسیالیستی در سال 1989 موقعی به راه افتاد که "سوسیالیسم واقعی فروپاشید" یا به تعبیر دیگران "کمونیسم شکست خورد" که این حرکت ابتدا در لهستان آغاز و سپس از طریق یک عکس العمل انعکاسی تمامی کشورهای منطقه را فرا گرفت. آیا سیستم قبلی که برای چندین دهه در این قسمت از اروپا (اروپای مرکزی و شرقی) و قسمت پهناوری از آسیا حاکمیت داشت، آیا به سادگی و بدلیل نداشتن ظرفیت کافی برای انطباق با تغییر شرایط داخلی و خارجی –نه تنها تغییرات اقتصادی، بلکه تغییرات فرهنگی، سیاسی و حتی همچنین تغییرات تکنولوژیکی- فروپاشید و یا فراتر از آن شکست خورد؟ و اگر شکست خورد، آیا به خودی خود و از طریق نیروهای داخلی بود و یا به دلیل فشارهای خارجی؟ این سوال جداگانه ای است که هنوز به صورت بحث انگیزی باقی مانده است. شاید تاریخ بتواند یک پاسخ مبهم را در این مورد برای ما ارائه نماید، با این حال من به صحت این پاسخ تردید دارم. برای سوسیالیسم واقعی که فروپاشید یا شکست خورد، رخ دادن هر کدام از این حالت ها نمی تواند مانع از وقوع حالت دیگر باشد. یعنی به عبارت دیگر این یک واقعیت پرسش ناپذیر برای ماست که تاریخ در بسیاری از سالها –مانند سال 1989- شاهد نقطه عطفی در مسیر حرکت بشری می باشد. حتی اگر این حرکت آغاز واقعی برای یک تغییر بزرگ نباشد، ریشه در اصلاحاتی دارد که نشان دهنده یک جایجایی عظیم می باشد –مخصوصا آن اصلاحاتی که در لهستان، مجارستان و همچنین در یوگوسلاوی سابق اجرا شد.
البته این جابجایی بزرگ پست سوسیالیستی با ترک تلاشهای اخیری که برای اصلاح سیستم قدیمی می پذیرفت سازگاری زیادی داشت (Kolodko and Nuti 1997; Kornai 2001). تلاش برای افزایش رقابت اقتصادی در عرصه بین المللی و بخشیدن "رخسار انسانی" به سوسیالیسم واقعی منتفی گردیده بود. اساس سیستم قدیمی از طریق یک رفتار رادیکال مدبّرانه کنار گذاشته شده بود. علاوه بر آن، بی حاصل بودن اصلاح سیستمی که اصلاح آن بسیار مشکل بود، باعث شد که تلاش شود سیستم قدیمی را کنار گذاشته و یک سیستم جدید را به جای آن احداث نمایند و این همان موقعی بود که شکل خاصی از اقتصاد بازاری سرمایه داری اخذ گردید. همچنین برای کسب اطمینان خاطر بیشتر، سیستم جدید با یک رخسار انسانی نیز همراه بود.
این فرآیندی بود که به مدت 17 سال ادامه داشت و در طول این مدت کشورهای پست-سوسیالیستی فراز و نشیب ها و همچنین مشکلات زیاد دیگری را پشت سرنهاده اند.
تحقیق درباره خصوصی سازی و آزادسازی اقتصادی