نوشیدنی های تخمیری در اغلب کشورهای جهان کم کم جای نوشابه های گازدار را می گیرند. گرچه مصرف این نوشیدنی ها هزاران سال قدمت دارد و در بعضی کشورها تولید خانگی آن سینه به سینه در میان قوم ها و مناطق مختلف چرخیده است و افراد آن را مایه ی سلامت و طول عمر می دانسته اند، ولی امروزه به عنوان نوشابه هایی جدید، مفید و جانشینی قابل قبول برای نوشابه های گازدار، مورد توجه صنایع غذایی و نوشابه سازی قرار گرفته است.
نوشابه های پروبیوتیک(تخمیری) عمدتاً با استفاده از مخمرها تولید می شوند. بد نیست بدانید، مهم ترین ویتامین های مورد نیاز انسان به وسیله ی مخمرها تولید می شوند. مخمرها منابع بسیار خوب ویتامین D، پروتئین و انرژی هستند.
مخمرها همچنین به عنوان منبع غذایی در انسان و حیوان مورد استفاده قرار می گیرند و به علت اینکه حاوی مقادیر زیادی ویتامین های گروه B هستند، توسط بسیاری از مردم که از کمبود این ویتامین ها رنج می برند، به عنوان مکمل غذایی استفاده می شوند.
قبل از اینکه کفیر را مورد بررسی قرار دهیم در ابتدا مروری داریم بر پروبیوتیک ها
پروبیوتیک مکمل غذایی میکروبی زندهای است که اثرات مفید آن روی حیوان یا انسان میزبان سبب بهبود یا بالانس میکروبی رودهای میشود یا بعبارت دیگر میکروارگانیسمهای زندهای هستند که تجویز آنها به مقادیر کافی اثرات مفید روی میزبان دارد.
باکتریهای پروبیوتیک سبب بالانس فلورهای میکروبی رودهای شده، رشد باکتریهای مضر را مهار کرده، هضم غذا را بهتر کرده، سبب تقویت اثرات ایمیونیتی شده (مانند booster عمل میکند) و موجب افزایش مقاومت فرد به عفونتها میشود.
همین افراد دارای کلونیهای باکتریهای مفید رودهای بهتر میتوانند با باکتریهای مولد بیماری مبارزه کنندآمینوفیلوسها و بیفیدو باکتریاها سبب سنتز ویتامینهای B شامل نیاسین، فولیک اسید، بیوتین و B6 میشوند . مثلاٌ لاکتوباسیلوسها و بیفیدوباکتریاها با تولید مواد ارگانیک مثل لاکتیک اسید و هیدروژن پراسید سبب بالانس فلورهای رودهای میشوند، چرا که سبب افزایش اسیدیته و مهار تکثیر باکتریهای مضرمیشوند.علاوه بر این باکتریهای پروبیوتیک با تولید موادی بنام باکتریوسین مثل آنتیبیوتیک طبیعی سب کشتن میکروارگانیزمهای مضر میشوند.
استفاده مرتب از باکتریهای پروبیوتیک سبب جلوگیری از عفونتهای قارچی واژینال شده و مصرف خوراکی و یا موضعی اسیدوفیلوس با مهار رشد کاندیداها باعث جلوگیری از عفونتهای قارچی میشود. همینطور با مصرف پروفیلاکتیک باکتریهای پروبیوتیک میتوان سبب کاهش اسهال مسافران شد.
بعضی از انواع لاکتوباسیلوسها نقش محافظتی از روده دارند که بدین صورت است که:
سبب تولید بعضی مواد تغذیهای میشوند، مثل اسیدهای چرب بازنجیره کوتاه، آمینواسیدها و سیستئین و گلوتامین.همینطور به حذف بعضی از توکسینها از روده کمک کرده و روی سطح کلسترول نیز اثر مفید دارند.
نقش مهم دیگر پروبیوتیکها در کلونیزاسیون مجدد فلورهای طبیعی رودهای پس از مصرف آنتیبیوتیکها میباشد.
همینطور آنزیمهای مترشحه از باکتریهای پروبیوتیک هضم غذا را تسهیل میکنند. مثلاً اسیدوفیلوس یک منبع ترشح لاکتاز است که برای هضم قند موجود در شیر مفید است.
افرادی که آنتیبیوتیک مصرف میکنند، غذای کم و فاقد مواد مغذی استفاده میکنند و یا کسانیکه اسهال دارند.
مقدار نیاز به جایگزینی پروبیوتیکها بستگی به مقدار کاهش فلور میکروبی و یا وجود باکتریهای مضر دارد.
یک یا دو بیلیون واحد کلونی تشکیل شده(CFU) Colony Forming Units در روز از اسیدوفیلوس، حداقل مقدار نگهدارنده برای میکروفلورهای سالم روده است.
بعضی انواع پروبیوتیک مثل ساخارومیاس بولاری به مقدار 500 میلیگرم چهار بار در روز استفاده میشود. )
کفیر (Kefir)یکی از نوشیدنی های تخمیری است ،که به ذائقه ی ما ایرانیان نیز نزدیک می باشد ، که خاستگاه آن از کوه های قفقاز واقع در اتحاد جماهیر شوروی سابق است. در واقع تاریخچه ی کفیر به قرن ها پیش به چوپانان قفقاز باز می گردد. آنها کشف کردند شیر تازه ای که در کیسه های چرمی حمل می شود، به صورت یک نوشیدنی لذت بخش گازدار در می آید.
نام "کفیر" از زبان ترکی گرفته شده است. قسمت اول این کلمه یعنی"کِف" (kef) در زبان ترکی به معنی "لذت بخش" است که احتمالاً طرز بیان چوپان هایی بوده که از این محصول استفاده می کردند.
کومیس" هم یک نوع دیگر از این نوشیدنی هاست که از نزدیک ترین فرآورده های لبنی به کفیر است که از شیر مادیان تهیه می شود. اگرچه کفیر در نقاط محدودی از دنیا شناخته شده است، اما در کشورهای شوروی سابق، مجارستان و لهستان شهرت بسیاری دارد. در شوروی سابق کفیر، 70 درصد از کل میزان مصرفی محصولات تخمیری شان را تشکیل می دهد. همچنین کفیر در کشورهایی مانند سوئد، نروژ، فنلاند و آلمان بسیار مشهور شده است. این محصول در آمریکا و ژاپن نیز در حال متداول شدن است. در روسیه بین 65 تا 85 درصد از کل شیرهای تخمیر شده تبدیل به کفیر شده است که بالغ بر 2/1 میلیون تن در سال 1988 بوده است.
شامل 47 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت کفیر نوشابه ای تخمیری (پروبیوتیک)