نقش نفت و گاز در مناسبات کشورها
نفت و گاز طبیعی مهمترین منابع تأمین انرژی بشر هستند. بهطوریکه نفت خام 45 درصد و گاز طبیعی 25 درصد انرژی دنیا را تأمین میکند. بنابراین، نفت و گاز در معادلات اقتصادی ـ سیاسی جهان اهمیت استراتژیکی دارند و در فرآیند روابط بین الملل نقش مهمی میتوانند ایفا کنند مقالة زیر، نقش نفت و گاز در مناسبات کشورها را از زوایای مختلفی مورد مرور مختصر قرار میدهد:
برخورداری و عدم برخورداری از ذخایر انرژی، کشورهای جهان را به دو گروه تقسیم میکند. گروه اول که بیشترین انرژی را در جهان مصرف میکنند، سهم ناچیزی از ذخایر نفت و گاز دنیا دارند. بهعنوان مثال، گروه کشورهای صنعتی OECD که تقریباً 62 درصد نفت جهان را میسوزانند، تنها 7 درصد ذخایر نفتی را در اختیار دارند. این کشورها 34 درصد نیاز خود را از کشورهای نفتخیز تأمین میکنند و برای تأمین انرژی خود، به شدت محتاج دستة دوم یا کشورهای دارای ذخایر نفت و گاز هستند. در این دسته، کشورهای خاورمیانه با بیش از 65 درصد منابع نفتی دنیا فقط 8.4 درصد از این انرژی را مصرف میکنند.
از جمله سیاستهای اساسی کشورهای مصرفکننده، تأمین مطمئن انرژی و ایجاد امنیت عرضه است. امنیت عرضه، بازار باثبات و مطمئنی را میطلبد که انرژی را با قیمت مناسب برای مصرفکنندگان تأمین کند. چشمانداز آیندة ذخایر نفت و گاز در جهان نشان میدهد، این ذخایر در کشورهای بزرگ صنعتی آیندة تاریکی دارند و میزان ذخایر انرژی این کشورها به شدت در حال کاهش است.
جدول یک "نسبت تولید به ذخیره" کشورهای تولیدکنندة برتر نفت دنیا را نشان میدهد. بر اساس این اطلاعات، با فرض حفظ میزان تولید سال 2002، آمریکا تنها برای مصرف 11 سال ذخیره نفتی دارد. به جز روسیه، میزان ذخایر سایر کشورهای صنعتی به اندازهای ناچیز است که در این فهرست قرار نگرفتهاند.
دانلود مقاله نقش نفت و گاز در کشورهای خاورمیانه