لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 28
کنترل کیفیت آماری
مقدمه :
در مهندسی و تولید صنعتی، بخش کنترل کیفیت و مهندسی کیفیت به بخشی گفته میشود که به درست کردن روشهایی مشغول است تا کارخانه بتواند بهوسیله آن روشها از مرغوبیت و مشتریپسند بودن کالاهای تولیدی خود مطمئن گردد. این روشها و سیستمها معمولاً با همکاری با دیگر رشتههای مهندسی و بازرگانی طراحی میشوند.
یکسان بودن تقریبی برجستهکاریهای ستونها و دیوارهای تخت جمشید، نیایشگاههای مصری و یونانی و دیگر سازههای باستانی نشانگر اینست که موضوع کنترل کیفیت از دیرباز نزد بشر وجود داشته است.
عمده بحث کنترل کیفیت مربوط به انجام نمونه گیری از محصولات ، بازرسی آن نمونه ها و تعممیم نتایج به کل انباشت محصول است که بر اساس روش های آماری انجام می گیرد . از دیگر روش های مورد استفاده در کنترل کیفیت ، کنترل فرایند تولید محصول به جای کنترل محصول تهیه شده است که با استفاده از روش های آماری مانند SPC و ... انجام می گیرد. مبحث کنترل کیفیت ، جایگاه ویژه ای در مباحث نظام های جامع مدیریت کیفیت دارد.
نگرشی بر مراحل اجرائی کنترل کیفیت آماری
چکیده:
در آغاز معرفی روشهای آماری بهبود و کنترل کیفیت بسیاری از مدیران ومتخصصین واحدهای صنعتی
براین عقیده بودند که اش کالات ونوسانات موجود در فرآیندهای تولید را تنها با روشهای مهندسی ومدرن کردن دستگاهها میتوان شناسائی، طبقه بندی وبرطرف نمود و به استفاده از روشهای آماری نیازی نیست . اما به تدریج با اثر مثبت ابزارهای آماری در کاهش ضایعات وبهبود کیفیت جایگاه این ابزارها در مر احل مختلف چرخه حیات محصول شامل :شکل گیری محصول، طراحی محصول وفرآیند، تولید آزمایشی، تولید انبوه وخدمات پس از فروش، مشخص گردید.
لذا در این مقاله سعی شده است شیوه وچگونگی استفاده از فنون کنترل کیفیت آماری (کنترل آماری
فرآیند وطراحی آزمایشات )با نگرش اجرائی ت شریح گردد . چرا که معمولا مکان، زمان وشرایط استفاده ازاین فنون برای استفاده کنندگان روشن نبوده وگاها بکار گیری غلط آنها خود مشکلی را بر معضلات سازمان خواهد افزود.
واژگان کلیدی:
چرخه حیات محصول، کنترل کیفیت آماری،کنترل آماری فرآیند، طراحی آزمایشات
۱-مقدمه:
تاریخچه کیفیت و کنترل کیفیت به زمانهای خیلی دور برمیگردد . از زمانی که کارخانجات شروع به
رقابت کردند، مصرف کنندگان محصولات را با هم مقایسه کرده و جذابترین را انتخاب می نمودند .(به
استثنای محصولات انحصاری ) اگر کارخانه ای حس میکرد که رقیب سود بیشتری کسب میکند، تلاش
میکرد وضعیت خود را از طریق افزایش سطح کیفیت محصول خروجی و یا کاهش قیمت بهبود دهد .
اماکنترل کیفیت آماری بطور نسبی علم جدیدی محسوب میشود . سابقه علم آمار به ۲ یا سه قرن اخیر برمیگردد و بیشترین پیشرفت آن به قرن بیستم مربوط است . اولین کاربردها ی آمار در ستاره شناسی، فیزیک، بیولوژی و علوم اجتماعی بود . حدود سال ۱۹۲۰ تئوریهای آماری بطور موثری در کنترل کیفیت وارد شده و به توسعه تئوریهای نمونه گیری منجر شدند .اولین کاربرد آمار در کنترل کیفیت توسط والتر شوهارت از آزمایشگاههای تلفن بل آغاز شد .او در سال ۱۹۲۴ از خود یادداشتی را به جای گذاشت که بعدها به پیش نویس نمودارهای کنترلی مدرن تبدیل شد . شوهارت بکار خود ادامه داد و در سال ۱۹۳۱ کتابی را در خصوص کنترل کیفیت آماری به چاپ رساند . این کتاب زمینه مناسبی را برای کاربرد سایر فنون آماری ایجادکرد . در دهه های ۱۹۵۰ برای اولین بار در آمریکا از طراحی آزمایشات به منظور بهبود محصولات و فرآیندها استفاده گردید وبه این ترتیب پایه های کاربرد فنون آماری در بهبود کیفیت نهاده شد.ISO صنایع کشور ما نیز اخیرا در پی رواج سیستمهای مدیریت کیفیت از جمله استانداردهای سری 9000 به فنون کنترل کیفیت آماری روی آورده اند اما مشکلی که اغلب ایشان با آن مواجه اند این است که معمولا مکان،زمان وشرایط استفاده ازاین فنون برای استفاده کنندگان روشن نبوده وگاها بکار گیری غلط،بی موقع،شتابزده و نامناسب از این ابزارها خود مشکلی را بر معضلات سازما ن خواهد افزود .در واقع مساله اصلی که باید برای استفاده کنندگان روشن باشد آن است که برای حل مشکلات سازمان، از میان فنون مختلف آماری باید از کدام ابزار، چه موقع، چگونه و کجا استفاده نمود تا بتوان افزایش کیفیت را با کاهش هزینه توام نمود.
٢-گروه بندی کیفیت
• کیفیت طراحی(Quality of Design)
• کیفیت انطباق(Quality of Conformance)
• کیفیت عملکرد( Quality of Performance
کیفیت طراحی وکیفیت انطباق مربوط به داخل سازمان بوده ، بطوریکه ابزار متداول بهبود کیفیت
(SPC) وابزارمتداول بهبود کیفیت انطباق ،کننرل آماری فرآیند (DOE) طراحی ،طراحی آزمایشات
مقاله کنترل کیفیت آماری