لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 5
روماتیسم
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
/
این مقاله به تمیزکاری نیاز دارد. لطفاً آن را تا جایی که ممکن است از نظر املا، انشا، چیدمان و درستی بهتر کنید. سپس این الگو را از بالای مقاله حذف کنید. محتویات این مقاله ممکن است غیرقابل اعتماد و نادرست یا جانبدارانه باشد یا قوانین حقوق پدیدآورندگان را نقض کرده باشد.
تب روماتیسمی حاد یک عارضه التهابی عفونت با استرپتوکک گروه آ بتا همولیتیک است که اعضای مهم بدن از جمله مفاصل، قلب و دستگاه عصبی مرکزی را درگیر میسازد. عفونتهای استرپتوکوکی مسری است ولی تب روماتیسمی حالت مسری ندارد. این بیماری در سنین 3 تا 15 سالگی که عفونت بااسترپ گروه آ متداول است به طور شایعتر دیده می شود. التهاب مفصلی ( آرتریت) با مشخصات دردشدید، تورم، گرمی،و گاها قرمزی مفصل که میتواند از مفصلی به مفصل دیگر نقل مکان کند ( آرتریت مهاجر). شایعترین مفاصل درگیر عبارتند از مچ دست، آرنج، زانوها و مچ پا. التهاب مفصلی معمولاً در عرض ۱۴-۱۰ روز فروکش میکند ولی بدون درمان، سایر مفاصل نیز ممکن است درگیر شوند. بیماری توسط علایم (کرایتریای) جونز تشخیص داده می شود.این علایم به دو دسته علایم شدید (ماژور ) و خفیف (مینور )تقسیم می شوند که عبارتند از: علایم شدید: پلی آرتریت مهاجر، کاردیت (درگیری قلبی)، کره سیدنهام(درگیری سیستم عصبی مرکزی با ماهیت حرکات غیرارادی اندامهای تحتانی و فوقانی )، اریتم مارژیناتم (بثورات پوستی)، و ندول های زیر جلدی( برآمدگیهای زیرپوستی کوچک بدون درد در نواحی استخوانی نظیر آرنج و زانو ). علایم خفیف: تب، درد بدن بالاخص در محل مفاصل(آرترالژی)، افزایش فاکتور های فاز حاد التهابی (پروتیین سی، و افزایش سرعت رسوب گلبولهای قرمز خون)، اختلال در نوار قلب (افزایش فاصله پی و آر از یکدیگر) در کنار علایم فوق، حضور رد پای عفونت بااسترپ گروه آ ضروری است.
در صورت درگیری قلب: - کوتاهی نفس - احتباس مایع که باعث ورم پا و پشت میگردد. - تندی ضربان قلب، بهخصوص هنگام خوابیدن
علل
تب روماتیسمی از یک عفونت استرپتوکوکی قبلی (معمولاً عفونت گلو) که 3-2 هفته قبل از بروز علایم تب روماتیسمی رخ میدهد ناشی میگردد. این اختلال، یک اختلال خودایمنی است که در آن پادتنهای تولیدشده بر ضد باکتری استرپتوکوک بر ضد مفاصل و قلب نیز واکنش نشان میدهند.
عوامل تشدید کننده بیماری
تغذیه نامطلوب سابقه خانوادگی تب روماتیسمی زندگی در شرایط پرجمعیت یا غیربهداشتی داشتن استعداد ابتلای مکرر به عفونتهای تنفسی فوقانی عفونتهای استرپتوکوکی درماننشده یا ناقص درمانشده
پیشگیری
در مورد هر نوع عفونت گلو بهخصوص در کودکان کشت گلو از نظر استرپتوکوک باید انجام شود. درمان آنتیبیوتیکی فوری هر عفونت استرپتوکوکی، از جمله عفونتهای پوستی. عفونتهای استرپتوکوکی باید با آنتیبیوتیک (معمولاً پنیسیلین) خوراکی بهمدت ده روز یا تزریق نوع طولانیاثر آن درمان شوند.
عواقب موردانتظار
عفونتهای استرپتوکوک معمولاً با درمان قابل علاج هستند. تب روماتیسمی قابل پیشگیری است ولی قابل علاج (درمان قطعی) نیست. این عارضه در عرض ۱۲-۲ هفته فروکش مینماید. در بعضی موارد، تب روماتیسمی ممکن است به دریچههای قلبی آسیب بزند. دریچه آسیب دیده را میتوان با جراحی تعویض کرد. در موارد نادر تب روماتیسمی حتی با درمان میتواند کشنده باشد.
عوارض احتمالی
آسیب دایمی دریچههای قلب که منجر به نارسایی احتقانی قلب میگردد. حملات بعدی تب روماتیسمی حاد در پی عفونت مجدد با استرپتوکوک
درمان
اصول کلی
بررسیهای تشخیصی ممکن است شامل آزمایشهای خون، کشت گلو و نوار قلب و رادیوگرافی قفسه سینه و قلب باشد. هیچ آزمون اختصاصی برای تشخیص تب روماتیسمی وجود ندارد. در موارد خفیف، مراقبت در منزل کافی است ولی در موارد شدید ممکن است بستری در بیمارستان لازم باشد. درجه حرارت بیمار و تعداد نبض او را روزانه اندازهگیری کرده و برای ارایه به پزشک ثبت نمایید. اگر بیمار گلودرد یا سرفه دارد از یک دستگاه مرطوبکننده با بخار سرد استفاده کنید. دستگاه مرطوبکننده را هر روز تمیز کنید. بهداشت دهانی مطلوب مهم است.
داروها
آسپیرین برای کاهش التهاب و گاها *استروئیدها*
درصورت درگیری قلب، بسته به شدت درگیری از داروهای قلبی استفاده می گردد.
آنتیبیوتیکها برای مقابلهوریشه کن کردن عفونت استرپتوکوکی.
استفاده از پنی سیلین تزریقی هر 4 هفته یک بار به عنوان درمان پیشگیری کننده تا 5 سال و در صورت درگیری قلبی تا آخر عمر توصیه می گردد.
فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
تا هنگامی که بررسیها نشان دهد بیماری فروکش کرده است بیمار باید در بستر استراحت نماید. مدت استراحت لازم به این منظور معمولاً ۵-۲ هفته است ولی در برخی موارد به ماهها استراحت نیاز است. مهیا کردن یک لگن یا توالت کنار بستر باعث میشود که بیمار مجبور نباشد برای رفتن به توالت از بستر برخیزد.
درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر شما یا کودک شما دارای علایم تب روماتیسمی باشد. بروز علایم زیر در طی درمان: ـ ورم پا و پشت ـ کوتاهی نفس ـ استفراغ یا اسهال ـ سرفه ـ درد شدید شکم ـ تب - اگر دچار علایم جدید و غیرقابل توجیه شدهاید. داروهای تجویزی ممکن است با عوارض جانبی همراه باشند.
رژیم غذایی
رژیم مایعات با غذاهای نرم در مراحل اولیه بیماری که بهتدریج به یک رژیم عادی غنی از پروتئین، کالری و ویتامینها تغییر داده میشود.
طی مطالعات انجام شده مصرف زیاد گوشت قرمز، ذرت، گندم، ادویه، نمک، شکر، آرد، چای، قهوه و قارچ علایم بیماری را در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید تشدید میکند. این بیماران باید مصرف روغنهای آفتابگردان، سویا و کنجد دار را کاهش و مصرف سس، غذاهای سرخ شده را متوقف کنند.
رژیم غذایی کمنمک در صورتی که بیمار دچار کاردیت (التهاب قلب) باشد، توصیه میشود.
غذاهای گیاهی و برنامه غذایی فاقد اسید آمینه گلوتن موجب کاهش علایم و ارتقا سلامت مبتلایان به روماتیسم مفصلی دارد.
انگور میوهای پر انرژی است که در طب سنتی در درمان بیماریهایی مانند آرتریت روماتوئید و روماتیسم کاربرد داشتهاست.انگوربه دلیل داشتن پتاسیم حاوی خاصیت ادرار آوراست و همچنین این
روماتیسم