لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 4
گزارش جامع از وضعیت اقتصاد ایران
به گزارش روز چهارشنبه خبرگزاری اقتصادی ایران (econews.ir)،" حسین قضاوی" افزود: نرخ رشد تورم در شش ماه گذشته کاهنده بوده و در کل 9/6 درصد کاهش داشته است چون این رقم در پایان سال 87 معادل 5/24 درصد بود و در مردادماه به 2/20 درصد و در شهریورماه 88 به 5/18 درصد رسیده است.
او ادامه داد: شاخص قیمتها در چارچوب تورم نقطه به نقطه تک رقمی شده و شهریور 88 نسبت به شهریور 87 رقم 2/9درصد نشان میدهد.
تورم بر اساس ضریب اهمیت
او گفت: ضریب اهمیت در گروه کالاها 57 درصد محاسبه میشود که در شهریور ماه سال 88 نسبت به مدت مشابه سال قبل 1/5 درصد رشد نشان میدهد. در گروه خدمات که ضریب اهمیت 43 درصدی دارد نسبت به مدت مشابه سال قبل 2/4 درصد افزایش وجود دارد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی ادامه داد: میانگین وزنی این دو گروه مجموعا 3/9درصد است و برای اولین بار درطی 40 ماه گذشته تورم نقطه به نقطه در پایان شهریور 88 تک رقمی شده است. این رقم در اسفند 88 نسبت به اسفند 87 در تحلیل تورم نقطه به نقطه 8/17 درصد است.
قضاوی تاکید کرد: رشد شاخص قیمتهای خردهفروشی شهری از نظر نقطه به نقطه در هفت ماه اول سال قبل رشد 3/5 درصدی و در پنج ماهه آخر سال کاهش 7/11درصدی نشان میدهد.
کنترل نقدینگی
او تاکید کرد: اگر سایر شرایط ثابت بمانند نرخ تورم کاهنده ادامه خواهد داشت. چون علت اصلی کاهش تورم در یازده ماه گذشته کنترل رشد نقدینگی بوده به گونهای که تورم 7/27 درصدی در پایان سال 86 به 9/25 درصد در پایان سال 87 کاهش پیدا کرد و در حال حاضر هم بسیار کنترلشده است.
وی تاکید کرد: کاهش نرخ رشد نقدینگی در کاهش نرخ تورم تاثیرگذار است و سیاستهای اتخاذ شده بانک مرکزی از جمله جمع آوری چکپولهای بانکهای مختلف و توزیع ایران چک بانک مرکزی کنترل پولآفرینی و مدیریت نقدینگی در کنار رکود اقتصادی جهانی باعث کاهش نرخ تورم شده است.
انتشار اوراق مشارکت در دستور کار شورای پول و اعتبار
قضاوی گفت: از 150 سال گذشته تنها نهاد نشر اسکناس در کشور بانک مرکزی بود اما در طول سالهای گذشته با انتشار چک از سوی بانکها ناشران اسکناس متعدد شدند و با اقدامات بانک مرکزی باز هم مانند گذشته انحصار نشر اسکناس دراختیار این بانک قرار گرفت.
وی میزان چکهای بانکی در دست مردم را بیش از 100 هزار میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: بدین وسیله مدیریت نقدینگی کارا شد و سرعت پول آفرینی در بانکها کنترل شد.
در واقع بانک مرکزی با اعطا خط اعتباری 70 هزار میلیارد ریالی به بانکها انواع چکهای بانکی را از مردم خریداری کرد، همچنین میتوان به انتشار اوراق مشارکت در ماههای پایانی سال گذشته اشاره کرد که از عوامل کنترل نرخ تورم بود همچنین برای امسال هم انتشار اوراق مشارکت در دستور کار شورای پول و اعتبار است تا در اواخر سال منتشر شود.
تسهیلات ارزی دو میلیارد دلاری برای صادرکنندگان
قضاوی به کاهش شاخص محصولات صادراتی اشاره کرد و گفت: این شاخص براساس نوسان نرخ ارز و قیمت کالاهای صادراتی به دست میآید و 98 درصد کالاهای غیرنفتی صادراتی را پوشش میدهد. در شهریور 88 این شاخص 3/1 درصد رشد داشته اما در مقایسه با شهریور 88 نسبت به 87 این شاخص 2/17 درصد کاهش یافته که دلیل آن عمدتا رکود بینالمللی بوده است.
وی افزود: محصولات شیمیایی که 12 درصد وزن محصولات صادراتی غیرنفتی را تشکیل میدهند 51 درصد افت قیمت، فلزات با وزن 19 درصدی 49 درصد افت قیمت و محصولات معدنی با 19درصد وزن 5/18 درصد افت داشتهاند.
قضاوی اضافه کرد: با این حال اقدامات اصلاحی برای تسهیل امر صادرات انجام شده است و به دستور رییسجمهور دو میلیارد دلار تسهیلات ارزی بانک مرکزی در اختیار صادر کنندگان قرار گرفت.
کاهش صدور پروانههای ساختمانی
وی درباره کاهش 36.8 درصدی تعداد پروانهها در سهماهه اول سال 88 نسبت به سال قبل گفت: این کاهش در تهران 1/62درصد، شهرهای بزرگ 44 درصد و در سایر مناطق 2/29 درصد بوده است. در کل مناطق شهری طی سه ماهه اول سال 88 تعداد 34 هزار و 693 پروانه ساختمان صادر شده است و از نظر سطح کل زیربنا در سه ماهه اول 88 نسبت به سال قبل شاهد کاهش 7/41 درصدی هستیم که این کاهش در تهران 47 درصد، در شهرهای بزرگ 5/47 و در سایر مناطق 2/36 درصد بوده است.
معاون اقتصادی بانک مرکزی درباره دلیل کاهش تعداد پروانههای صادرشده گفت: باید توجه داشت در سهماهه اول سال گذشته بخش ساختمان از رونق خوبی برخوردار بود اما امسال رکود بر این بخش سایه افکنده است از سوی دیگر مسئله مسکن مهر که هنوز در مرحله آمادهسازی زمین است در آمار محاسبه نشده است و بانک مسکن 35 هزار میلیارد ریال در اختیار بانک مسکن قرار داده است. علاوه بر این وضعیت کلی حاکم بر بخش مسکن و نبود افق روشن سرمایهگذاری در این بخش را کاهش داده است.
وی گفت: بانک مرکزی اقدامات مناسبی برای رونق بخشیدن به بخش مسکن انجام داده و به بانک مسکن اجازه داده است که به ازای ساخت هر واحد مسکن تا سقف 25 میلیون تومان تسهیلات بدهد تا فرآیند مسکن مهر تسهیل شود. البته رونق در بخش مسکن به معنای افزایش قیمت نیست بلکه با کنترل هزینهها و تامین مالی سازندگان باید زمینه سودآوری آنها فراهم شود.
رشد اقتصادی ایران بالاتر از کشورهای منطقه است
وی با بیان اینکه اطلاعات مربوط به بنگاههای صنعتی در حال تکمیل شدن است درباره رشد اقتصادی کشور گفت: در نیمه اول سال 78 براساس برآورد بانک مرکزی رشد اقتصادی کشور 3/3درصد بوده است در حالی که بسیاری از کشورهای دنیا رشد اقتصادی منفی داشتهاند و میانگین رشد اقتصادی خاورمیانه حدود دو درصد بوده است.
قضاوی گفت: بخشی از این کاهش رشد اقتصادی مربوط به خشکسالی در بخش کشاورزی بوده است که در 6 ماه اول سال گذشته از رشد منفی 10 درصدی برخوردار بوده است.
نرخ تورم نقطهای ملاک ارزیابی و تصمیمگیری نیست
وی درباره نرخ تورم نقطه به نقطه گفت: در اصل نرخ تورم نقطه به نقطه نداریم و رشد شاخص قیمتها در دو ماه مشابه دو سال باعث غفلت از ماههای میانی میشود و این رقم نمیتواند معرف نرخ تورم باشد.
وی درباره نحوه تعیین حداقل دستمزد کارگران بر اساس تورم نقطه به نقطه گفت: آنچه ملاک است انتظارات تورمی سال بعدی است و بر این اساس منطقی نیست نرخ تورم نقطه به نقطه برای تعیین حداقل دستمزد ملاک قرار داده شود.
انتهای پیام//
دانلود مقاله کامل درباره گزارش جامع از وضعیت اقتصاد ایران