لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 19
میکروسکوپ الکترونی
میکروسکوپ الکترونی (Electron Microscopy)
یکی از تجهیزات بزرگ علمی میکروسکوپ الکترونی است که براساس قوانین اپتیکی کار میکند. دراین دستگاه ، الکترون پر انرژی از یک منبع الکترون خارج شده و تحت شتاب میگیرد. لذا نور حاصل در مسیر خود از روزنههای تعبیه شده در یک فلز و یا از لنزهای مغناطیسی عبور میکند.
میکروسکوپ الکترونی انتقالی نوعی از میکروسکوپهای پیشرفته است که با تولید الکترون و عبور آنها از داخل نمونه تصویر واضح و مناسبی از فراساختار Ultrastructure سلولها را فراهم میکند. این ابزار تحقیقاتی جهت انجام کلیه پروژههای بررسی فراساختار سلولها و بافتها، مورد استفاده بوده و به عنوان یکی از نیازهای اصلی یک مرکز تحقیقاتی به شمار میآید. از طرفی با توجه به قیمت بالا و هزینه نگهداری سنگین آن استفاده از این دستگاه محدود به مراکز خاص بوده و فعال بودن این بخش زمینه لازم برای کارهای پژوهشی پیشرفته را فراهم میآورد. در این زمینه تجهیز آزمایشگاه پردازش بافت و تهیه گرید میکروسکوپ نیز از واحدهای لازم جهت بخش میکروسکوپ الکترونی میباشد. مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان با داشتن یک دستگاه میکروسکوپ الکترونی مدل Zeiss-EM10 دارای پتانسیل بالقوهای جهت انجام پروژههای تحقیقاتی میباشد هم اکنون این میکروسکوپ پس از جابجائی و رفع نقص به مرحله بهره برداری رسیده و جهت تهیه تصاویر از گریدهای تهیه شده توسط کلیه پژوهشگران که علاقمند به بررسی های فراساختاری و پیشرفته هستند فراهم می باشد .
آزمایشگاه هیستوپاتولوژی
این آزمایشگاه که در سال ۱۳٧٩ راه اندازی شده است در زمینه های هیستوپاتولوژی , نوروپاتولوژی, پاتولوژی حیوانی , سرجیکال پاتولوژی با معاونت پژوهشی دانشگاه کرمان به فعالیت پرداخته است و در زمینــــــه اورال پاتولوژی , ایمنوپاتولوژی و هماتولوژی در حال تجهیز می باشد این آزمایشگاه در سال ۱۳۸۰ با انجام طرح بررسی فراساختاری گلیومای مغزی با بخش میکروسکوپ الکترونی جهت رنگ آمیزی اختصاصی همکاری نموده است. جهت گسترش سیستمهای رنگ آمیزی اختصاصی فوق الذکر تقاضای جدید مواد اولیه در دست اقدام می باشد که در نیمه دوم سال ۸۱ در برنامه ریزی مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان گنجانده شده است. این آزمایشگاه مجهز به دستگاههای Tissue Processor ، دستگاهLeica ، میـکروسکوپ، فـــور ، وسایل و مـواد و رنگ های مختـلف جهت رنگ آمیــــزی های عمومـــــی و اختصاصــی بافت شناسی و آسیب شناسی می باشد.
ریشه لغوی
میکروسکوپ به معنی کپی یا ثبت کوچکتر ذره است و ریشه در زبان لاتین دارد و از آن برای بررسی ذرات اتمی و زیر اتمی استفاده میشود.
تاریخچه
میکروسکوپ الکترونی نوعی میکروسکوپ مرکب است. اولین میکروسکوپ مرکب ، احتمالا در سالهای 1600 میلادی توسط دو نفر هلندی به نام هانس و زاکاریاس جنس ساخته شد. درسال 1873 ارنست آبه ثابت کرد که برای تشخیص دقیق دو ذره نزدیک به هم ، طول موج نور نباید بیشتر از دو برابر فاصله دو ذره از یکدیگر باشد. بالاخره درسال 1939 اولین میکروسکوپ الکترونی ساخته شد.
سیر تحولی و رشد
میکروسکوپهای اولیه که میکروسکوپ ساده نام داشت، شامل فقط یک عدسی بودند اما میکروسکوپ الکترونی ، که میکروسکوپ مرکب است از ترکیب حداقل دو عدسی بوجود آمده است. در طول قرن هیجدهم میکروسکوپ در زمره وسایل تفریحی به شمار میآمد. با پژوهشهای بیشتر پیشرفتهای قابل توجهی در شیوه ساختن عدسی شئی حاصل شد. بطوری که عدسیهای دیگر یصورت ذره بینهای معمولی نبودند بلکه خطاهای موجود در آنها که به کنجهایی معروف هستند، دفع شدهاند و آنها میتوانستند جرئیات یک شی را دقیقا نشان دهند. پس از آن در طی پنجاه سال ، پژوهشگران بسیاری تلاش کردند تا بر کیفیت و مرغوبیت این وسیله بیافزایند. بالاخره ارنست آبه توانست مبنای علمی میزان بزرگنمایی میکروسکوپ را تعریف کند.
بدین ترتیب میزان بزرگنمایی مفید آن بین 50 تا 2000 برابر مشخص شد. البته میتوان میکروسکوپهایی با بزرگنمایی بیش از 2000 برابر ساخت. مثلا قدرت عدسی چشمی را بیشتر کرد. اما قدرت تفکیک نور ثابت است و درنتیجه حتی بزرگنمایی بیشتر میتواند دو نقطه از یک شی را بهتر تفکیک کند. هر چه بزرگنمایی شی افزایش یابد به میزان پیچیدگی آن افزوده میشود. بزرگنمایی شی در میکروسکوپهای تحقیقاتی جدید معمولا 3X ، 6X ، 10X ، 12X ، 40X و 100X است. در نتیجه بزرگنمایی در این میکروسکوپ بین 18 تا 1500 برابر است. چون بزرگنمایی میکروسکوپ نوری از محدوده معینی تجاوز نمیکند برای بررسی بسیاری از پدیدههایی که احتیاج به بزرگنمایی خیلی بیشتر دارند مفید است. تحقیقات بسیاری صورت گرفت تا وسیله دقیق تری با بزرگنمایی بیشتر ساخته شود. نتیجه این پژوهشها منجر به ساختن میکروسکوپ الکترونی شد.
مکانیزم
میکروسکوپ مرکب از یک لوله تشکیل شده که در دو انتهای آن دو عدسی شئی نزدیک به شی مورد مطالعه و عدسی چشمی قرار دارد. تصویری که توسط عدسی شئی بوجود میآید، بوسیله عدسی چشمی بزرگتر میشود. به این جهت بزرگنمایی آن بیش از قدرت یک عدسی است. در میکروسکوپهای پیشرفته ، دستگاه نوری پیچیده تر است. بدین ترتیب که در آنها علاوه بر لامپ ، یک کندانسور (مجموعه عدسیهای متمرکز کننده نور) و یک دیافراگم که شدت نور را کنترل میکند، قرار داده شده است. لامپی که در این نوع میکروسکوپها مورد استفاده قرار میگیرد، با ولتاژ کم کار میکند. لامپهای فراوانی برای این منظور وجود دارند که هرکدام نوری با شدت و طول موج مورد نظر تامین میکنند. بنابراین برای تفکیک دو نقطه نزدیکتر از 2500 آنگستروم باید از میکروسکوپ الکترونی استفاده کرد.
زیرا طول موج الکترون از طول موج نور کمتر است. اولین میکروسکوپ الکترونی که ساخته شد، درست مانند میکروسکوپ نوری که شعاع نور را از داخل نمونه مورد مطالعه عبور میدهد، شعاع الکترون را از داخل مقطع بسیار نازکی عبور میدهد. چون تراکم مواد در تمام قسمتهای نمونه مورد مطالعه یکسان نیست، میزان الکترونی که از قسمتهای مختلف عبور میکند متفاوت است. درنتیجه تصویری از قسمتهای تاریک و روشن آن بدست میآید. میکروسکوپ الکترونی دارای یک قسمت لولهای شکل است که الکترون میتواند آزادانه از آن عبور کند. در قسمت بالای لوله یک قطب منفی الکتریکی به شکل رشته سیم نازک وجود دارد که جنس آن از تنگستن است. این قسمت آنقدر حرارت داده میشود تا بتواند از خود الکترون آزاد کند.
دانلود مقاله کامل درباره میکروسکوپ الکترونی