لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 33
الف- چهار وظیفه مهم سرپرست خانواده و نهاد خانواده (کارکردهای نهاد خانواده)
از طریق علامه مجلسى ( ره ) در کتاب شریف بحار الانوار ج 71، ص 86 در توضیح آیه شریفه :
قوا انفسکم و اهلیکم ناراً.
به چند مسئله بسیار مهم به عنوان وظیفه و مسئولیت سرپرست خانه اشاره شده، که از طریق این چند مسئله حفظ خانواده و اهل بیت از آتش فردا میسّر است.
1 ـ بِدُعائِهِمْ اِلى طاعَةِ اللّهِ
بر سرپرست خانه است که تا زنده است خانواده خود را به طاعت خدا، و فرمانبرى از دستورات حق که به صلاح دنیا و آخرت انسان است دعوت کند، و دعوت به صورتى باشد که اجابتش از جانب آنان سخت نباشد، دعوت توأم با مهر و محبت، زبان نرم، با خوشروئى و متانت و دعوت به زبان و عمل، به صورتى که زن و فرزند عاشق و علاقه مند به طاعت حق شوند، و آن را بر تمام وظائف خود مقدّم بدانند.
طفلان چون به طاعت خدا روى آورند، آنان را تشویق کنید، جایزه بدهید، ببوسید، در آغوش بگیرید تا پاى طاعت در فضاى وجودشان ثابت و پابرجا شود.
زنان عنایت کنند، که وقتى از جانب شوهرشان دعوت به طاعت رب شدند، با شوق و رغبت بپذیرند، تا اثر این پذیرش از مشرق وجود فرزندان طلوع کند.
2 ـ وَ تَعْلیمِهِمُ الْفَرائِضَ
تا جائى که براى سرپرست خانواده امکان دارد، واجبات حق را که قسمتى از آن در رساله هاى عملیه و قسمتى در کتب اخلاقى و فقهى آمده به خانواده اش تعلیم دهد.
اگر از عهده اش برنیامد، زمینه فراگیرى آنان را با بردن به مساجد و مجالس مذهبى فراهم نماید، یا عالمى ربانى را به خانه دعوت کند تا فرائض حق را به آنان آموزش دهد.
ممکن است خواندن متن رساله براى بعضى مشکل باشد و توضیح آن مشکل تر، به همین خاطر نوبت به واگذاشتن بچه ها به کلاسهاى مربوطه مى رسد، تا دختران و پسران در نزدیکى بلوغ و تکلیف به وظائف شرعى خویش آگاه شوند.
3 ـ وَ نَهْیِهِمْ عَنِ الْقَبائِحِ
بر سرپرست خانواده فرض و واجب است اهل خانه را از زشتى ها نهى کند، و از عواقب گناهان و معاصى بترساند، و زمینه تولید گناه را در خانه از بین ببرد.
4 ـ وَ حَثِّهِمْ عَلى اَفْعالِ الْخَیْرِ
بر سرپرست خانواده واجب است اهل بیت خود را به کلیه کارهاى خیر، از صدقه دادن در راه خدا، تواضع به افراد، احترام به بزرگتر، رعایت کوچکتر، ایجاد صلح و مسالمت بین افراد، حق گوئى، حق جوئى، حق خواهى و خلاصه آنچه که خیر است، تشویق و ترغیب کند.
بکارگیرى این چهار حقیقت به فرموده علامه مجلسى ( ره ) تحقق قوا انفسکم و اهلیکم ناراً است.
ب- دورنمائى از حقوق خانواده
حقوقى که زن و شوهر نسبت به یکدیگر دارند در قرآن مجید و روایات به طور مفصل ذکر شده، و در این زمینه چیزى فروگذار نشده.
قسمتى از این حقوق متقابل واجب، و قسمتى هم مستحب است، ترک حقوق واجب بدون گذشت طرف مقابل موجب عذاب، و ترک مستحب باعث کم شدن شیرینى زندگى است.
منابع: کتاب شریف وسائل جلد 20و 21و 22
که من تا جائى که نیاز باشد نقل مى کنم، و مطالعه مفصل آن را به عزیزانم در آن کتاب سفارش مى نمایم.
ابتدا براى تبرّک متوسل به چند آیه قرآن در رابطه با این مسئله مى شوم، سپس به ذکر روایات مى پردازم.
و عاشروهنَّ بالمعروفِ.[108]
با همسران خود خوشرفتارى کنید.
و لهنَّ مثل الَّذى علیهنَّ بالمعروف.[109]
و مانند همان حقوقى که مردان بر زنان دارند، زنان به نحو معروف بر مردان دارند.
قد علمنا ما فرضنا علیهم فى ازواجهم.[110]
ما هر آنچه را در رابطه با زنانشان بر آنان واجب کرده ایم، مى دانیم.
حق زن بر شوهرش چیست که وقتى آن را ادا کند مردى محسن و نیکوکار است؟ فرمود او را با غذاى مطلوب سیر کند، و لباسش را تأمین کند و چون کارى جاهلانه از او سرزد وى را ببخشد، حضرت فرمود : پدرم زنى داشت آزاردهنده ولى آن حضرت او را مى بخشید.
امام ششم (علیه السلام) فرمود : رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) فرمودند :
اَوْصانى جَبْرَئیلُ بِالْمَرْأَةِ حَتّى ظَنَنْتُ اَنَّهُ لا یَنْبَغى طَلاقُها اِلاّ مِنْ فاحِشَة مُبَیِّنَة.
چندان امین وحى نسبت به زن سفارش کرد، که گمان کردم طلاق او جز با ارتکاب زنا جایز نیست.
و نیز آن حضرت فرمود :
رَحِمَ اللهُ عَبْداً اَحْسَنَ فیما بَیْنَهُ وَ بَیْنَ زَوْجَتِهِ فَاِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ قَدْ مَلَّکَهُ ناصِیَتَها وَ جَعَلَهُ الْقَیِّمَ عَلَیْها.
رحمت خدا بر کسى که تمام برنامه هاى بین خود و همسرش را نیکو انجام دهد، چه خداوند اختیار زن را به مرد داده، و شوهر را سرپرست او نموده.
دانلود مقاله کامل درباره حقوق خانواده