در دنیای محتول کنونی، تربیت و آموزش مداوم نیروی انسانی در سازمان های مختلف از جمله آموزش و پرورش دارای اهمیت و جایگاهی خاصی است. پرداختن به آموزش کارکنان به ویژه در سطوح مدیریتی با برنامه ریزی های دقیق و حساب شده می تواند باعث بهبود موفقیت و اثر بخشی هر سازمان گردد.
هدف ما در این پژوهش این بوده است که بدانیم آیا دوره ای مدیریت آموزشی که برای مدیران مدارس در نظر گرفته می شود تأثیری در موفقیت آنها دارد یا خیر.
در این پژوهش جامعه آماری کلیه مدیران مقطع ابتدائی می باشد که از بین آنها تعدادی از مدیران آموزش دیده و تعدادی از مدیران آموزش ندیده انتخاب شده است. که انتخاب بصورت خوشه ای تک مرحله ای بوده است، و برای هر گروه 20% انتخاب شده است.
روش آماری استفاده شده در این پژوهش t استودنت برای مقایسه میانگین های دو گروه مستقل می باشد. پرسشنامه استفاده شده مربوط به موفقیت مدیران می باشد که دارای 60 سوال چهارگزینه ای است که بر اساس مقیاس لیکرت نمره گذاری می شود.
کلمات کلیدی:
آموزش و پرورش – آموزش ضمن خدمت – مقطع ابتدائی – مدیریت – کارائی
از میان نظامهای مختلف اجتماعی، امروزه نظام آموزش و پرورش به حق از بزرگترین و پیچیده ترین ابداعات بشری محسوب می گردد. لذا در هر کشور سرمایه های فراوانی در اختیار گروه پرشماری از معلمان و دبیران و مدیران برای پروراندن و آگاه کردن جمعیتی انبوه از کودکان، نوجوانان و جوانان هزینه می شود. به یقین چنین امر بزرگی که با ارزشمندترین ذخایر ملتها محسوب می شود نمی تواند و نباید بی نیاز از سیاست ها،
برنامه ریزیها تدبیرهای علمی اداره و مدیریت باشد.
حیات موثر سازمانها از طریق کارآیی مدیران و کارکنان آگاه، ماهر، خلاق توانا میسر
می گردد. این امر آموزش ضمن خدمت کارکنان و بخصوص مدیران را اجتناب ناپذیر
می سازد و لزوم سرمایه گذاری در آموزش نیروی انسانی را به عنوان رکن اساسی توسعه گوشزد می کند. در این راستا آموزش ضمن خدمت مدیران آموزشی یکی از گامهای مهم و ارزشمند است که چنانچه با برنامه ریزی عملی و اجرای دقیق اعمال شود. با ارتقای سطح علمی مدیران قدم مثبت و موثری در جهت ارتقای کمی و کیفی و آموزش و پرورش جامعه برداشته می شود.
بیان مسئله:
در واقع مدارس به عنوان پرجمعیت ترین مراکز آموزش در صف عملیاتی روند
آموزش و پرورش رسمی کشور به حساب می آیند. در نتیجه مدیران، کادر آموزشی و کادر اداری، باید در کنار امکانات عادی و وسایل و تجهیزات تعامل با یکدیگر زمینه حصول به اهداف کلی و جزئی تعلیم و تربیت را فراهم سازند. نگاهی گذرا به مجموعه فعالیتهای این مراکز، مسایل و مشکلاتی را آشکار می سازند که مهم تر از همه افت تحصیلی و ترک تحصیل قبل از اتمام کامل دوران تحصیلی (مرتضی، امین فر، افت تحصیلی یا اتلاف در آموزش و پرورش، فصلنامه تعلیم و تربیت شماره 7.8 . 1389) انفجار تقاضا برای
آموزش و پرورش ناتوانی اکثر مدیران در حل مسایل مشکلات آموزشی است.
آموزش مدیران بر سطوح اداری و آموزشی تأثیر شگرفی می گذارد، و سبب افزایش سطح آگاهی تغییر در نگرشها، عادات و رفتار می گردد. از این رو این نوع آموزش، فراگیری تخصصها و مهارتها و کسب شناخت و آگاهی را امکان پذیر می سازد و فرد را برای پذیرش سمت جدید با انجام دادن وظایف محوله همراه با کارآیی مطلوب و آماده و مجهز می کند.
اهداف و ضرورت موضوع تحقیق:
اهمیت مدیریت در پیشرفت و توسعه ملل توجه مدیریت را در اولویت قرار داده است. امروزه در مقایسه با گذشته ایفای نقش مدیریت، هماهنگ ساختن فعالیتها و امکانات سازمان در جهت حصول به اهداف سازمان و به لحاظ وسعت ارتباطات، قلمرو و پیچیدگی اهداف و وظایف سازمان و نیز گسترش و پیچیدگی افکار انتظارات کارکنان و مهارتهای استفاده از تجهیزات بسیار دشوارتر شده است.
کیفیت حرف مختلف چون پزشکی، مهندسی، حقوق معلمی و دیگر مشاغل موجود در جامعه نیز ناشی از بهبود صلاحیت و شایستگی مدیران آموزشی رشد یافته خواهد
بود (بهرنگی، 1374، ص 11).
فرضیه تحقیق:
بین موفقیت مدیران آموزش دیده و آموزش ندیده تفاوت معناداری وجود دارد.
تعریف عملیاتی واژه ها و اصطلاحات
1- مدیریت: فرآیندی است اجتماعی که با بکارگیری مهارتهای علمی و فنی و هنری کلیه نیروهای انسانی و مادی با تأمین نیازهای منطقی فردی و گروهی معلمان دانش آموزان و کارکنان که بطور صرفه جویانه به هدفهای تعلیم و تربیت برسد. (میرکمالی 73، ص 25)
2- موفقیت: عبارت است از امتیاز یا نمره ای است که مدیران مدارس در سوالات پرسشنامه در رابطه با چگونگی انتخاب اهداف، کیفیت کار، به حداقل رساندن ضایعات، سازگاری با شرایط جدید، درک موقعیت فعلی و ... از جانب معلمین کسب می نمایند.
پیشینه تحقیق:
زندگی اجتماعی موثر مستلزم حضور فعال و مفید اعضاء و کارکنان موسسات گوناگون است در شرایط موجود با توجه به رشد سریع دانش و تکنولوژی افراد باید بصورتی گسترده شرایط اجتماعی شدن و کسب دانش و مهارتها و فنون را در دوران کودکی و نوجوانی بیاموزند و در بزرگسالی به پیگیری آموزشهای قبلی و توسعه گسترش دانش و توانائیها و مهارتها بپردازند تا از این طریق در جامعه و سازمانهای مربوطه حضور جدی و موثر داشته باشند و علاوه بر رفع نیازها و امیال خود بصورت منطقی به اجرای نقش اجتماعی و سازمانی مربوطه حضور جدی و موثر داشته باشند و علاوه بر رفع نیازها و امیال خود بصورت منطقی به اجرای نقش اجتماعی و سازمانها خویش نیز بپردازند، زیرا حیات موثر سازمانها از طریق کارآیی و موفقیت مدیران و کارکنان آگاه، ماهر، خلاق و توانا میسر می گردد. این امر آموزش ضمن خدمت کارکنان و بخصوص مدیران را اجتناب ناپذیر می سازد و لزوم سرمایه گذاری در امر آموزشی یکی از گامهای مهم و ارزشمند است که چنانچه با برنامه ریزی علمی و اجرای دقیق اعمال شود با ارتقاء سطح علمی مدیران قدم مثبت و موثری در جهت ارتقاء کمی و کیفی آ. پ جامعه برداشته شود
تاریخچه آموزش ضمن خدمت در وزارت آ. پ:
آغاز آموزش های ضمن خدمت در آموزش و پرورش تقریباً به سال 1310 هجری شمسی برمی گردد و تا قبل از این سال کار آموزش معلمان به عهده دارالفنون بود. البته تا چند دهه آموزش های از حالت سازمان یافته خارج بود و واحد خاصی تصدی آنها را به عهده نداشت. آنچه که فعالیتهای مربوط به آموزش ضمن خدمت کارکنان را تشکیل می داد، عبارت از تعدادی دوره های ویژه برای پرسنل اداری و آموزشی بود که اغلب سلیقه ای بود بر اساس نیازسنجی واقعی صورت نمی گرفت.
اهم وظایف دفتر آموزش ضمن خدمت:
- بررسی و تعین نیازهای آموزشی ضمن خدمت (تخصصی – عمومی) در داخل و خارج کشور
- ایجاد ارتباط با دفاتر برنامه ریزی و اداره های کل از نظر گردآوری اطلاعات
- اجرای برنامه های آموزشی مطلوب
- نظارت بر اجرای برنامه های تدوین شده
- ارزشیابی مستمر از فعالیتهای مراکز آموزشی
اهداف آموزش ضمن خدمت:
- بالا بردن سطح دانش و مهارت شغلی
- ایجاد تخصص های لازم، متناسب با مشاغل و هماهنگی با نیازهای جدید جامعه و کارمندان و فراگیران
- بهبود روش ها در جهت افزایش سطح کاردانی
- به روز در آوردن دانش و اطلاعات
انواع آموزش کارکنان:
- آموزش قبل از خدمت
- آموزش بدو ساخت
- آموزش ضمن خدمت
شیوه های آموزش ضمن خدمت:
برای اجرای آموزش های ضمن خدمت، با توجه به محتوای آموزشی دروه ها، از شیوه های زیر استفاده می شود:
- شیوه آموزشی حضوری
- شیوه آموزش تابستانی
- شیوه آموزش نیمه حضوری
هدفهای آموزش ضمن خدمت و رابطه آن با بهسازی سازمانی:
- هماهنگی با تغییرات و پیشرفتهای علمی و فنی آوری در جهان : یکی از اهداف بهسازی سازمانی بوجود آوردن تغییرات لازم به منظور هماهنگی با پیشرفتهای علم و فن آوری در جهان است هر چه سازمانها از علم و فن آوری جدید بیشتر استفاده کنند اثر بخشی و کارایی بیشتری پیدا می کند.
شامل 12 صفحه فایل WORD قابل ویرایش
دانلود تحقیق بررسی تاثیر آموزش ضمن خدمت در کارایی مدیران مقطع ابتدایی آموزش و پرورش