دعا و نیایش به درگاه خداوند تبارک و تعالی انسان خاکی را به خداوند بزرگ نزدیکتر می سازد و انسان هنگام دعا و نیایش به چنان حالتی دست پیدا می کند که احساس می نماید سبک شده و روحش در پرواز است و توجه چندانی به مادیات و اطراف خود ندارد.
اهمیت و جایگاه « نیایش و پرستش » به اندازه ای است که خداوند، بندگانش را به « دعا» و خواستن از خود فرا می خواند و آنان را به اجابت دعاها و برآوردن خواسته هایشان از خود امیدوار می گرداند. (انصاری، محمد، 1384)
انسان ها در زندگی هنگام ناامیدی و یأس پناهگاهی را جست و جو می کنند تا آرامش یابند و این روح انسان است که خود به خود به طرف مبدأ مطمئن سیر می کند و آن خدای یکتا و یگانه است که همیشه حافظ و نگهدار انسان ها و تمام موجودات و جمادات است.
هنگام دعا و راز و نیاز انسان با معبود خویش سخن می گوید، از او کمک می خواهد و او را قدرتمند می داند. خود را مقابل او کوچک می شمارد و کسی را جزء او چارۀ کار خود نمی داند.
اگر کسی را هم واسطه قرار می دهد باز هم از خداوند حاجات و نیازهای خود را می خواهد.
در یک کلام خداست که بر همه چیز آگاه است و مشکل گشای هر کاری است و درمان ناراحتی های انسانی و آرامش روان تنها با داشتن این نیروی نهانی و اعتماد به مبدأ حقیقی است که می تواند بر مشکلات زندگی فائق آید، تنها آن نیرو و قدرت است که می تواند بر تشویش – نگرانی – اضطراب و عدم اطمینان آدمی فائق آید.
این نیرو جز با تربیت اخلاقی و تزکیۀ نفس و رعایت اصول دستور و تعلیمات بزرگان و پیشوایان دین و دانش و خداپرستی به دست نمی آید.
نیروی ایمان و خداپرستی و متابعت از تعالیم نمایندگان حق بر تمام مشکلات روحی و دغدغه زندگی و پریشانیها چیره و غالب خواهد شد.
قرآن کریم چنین می فرمایند :
« کسانی که به خدا ایمان نداشته و قلبشان خالی از موهبت الهی باشد، در چنگال ناراحتی های گیتی زبون و بیچاره درافتند و قهر طبیعت وجودشان را پژمرده کرد. با صرصر روزگار آنها را در گوشه ای با خود خواهد برد و پناهگاهی ندارد »
«سورۀ حج ، آیۀ 31»
1-2- بیان مسأله
عدم سازش و وجود اختلاف رفتار در جوامع انسانی بسیار مشهود و فراوان است. در هر طبقه و صنفی و در هر گروه و جمعی، اشخاص نامتعادلی زندگی می کنند. بنابراین در مورد همۀ اعم از کارگر، محصل ، پزشک و مهندس، زارع ، استاد دانشگاه و غیره، خطر ابتلاء به ناراحتی های روانی وجود دارد. به عبارت دیگر هیچ فرد انسانی در برابر امراض روانی مصونیت ندارد. (احمدوند، محمدعلی، 1382، ص1)
امروزه به دلایل مختلف بیماریهای روانی افزایش یافته، پیشرفت تکنولوژی ، صنعتی ، زندگی ماشینی ، ازدیاد و افزایش جمعیت، بحران آموزش و بهداشت، بیکاری، فقر اقتصادی، از بین رفتن سنن، آداب و رسوم دیرینه، سست شدن پایه های معنویت، فضیلت ، انسانیت و نوع دوستی که انسان را تبدیل به یک ماشین کرد و دیگر مفهوم شعر سعدی : « رسد آدمی به جایی که به جز خدا نبیند» از بین رفته است. نکته مهم و قابل ذکر اینکه امروزه کار به جایی رسیده که بدون تکنولوژی نمی توان زندگی کرد و اصول تکنولوژی تنها راه عملی برای پیشرفتهای اجتماعی است. پس بهترین راه حل این است که بین علم و تکنولوژی از یک طرف و روان انسان از طرف دیگر سازش و آشتی برقرار کرد و تکنولوژی را در خدمت آزادی اندیشه و رعایت حال روحی و معنوی مردم به کار برد، نه اینکه آنان را گرفتار کرد و با اصطلاح کاری کرد که قلب، روح و عاطفۀ انسان دستخوش ناراحتی و نابسامانی نشود.
اصولاً انسان برای رسیدن به موفقیت و پیشرفت در زندگی نیازمند برنامه ای تعیین شده ، منظم و صحیح می باشد. این برنامۀ روشن و جامع و کامل که می تواند روش های زندگی کردن را به انسان نشان دهد، در واژه دین خلاصه می گردد.
انسان در مشکلا و مهمات زندگی به دنبال کمال می گردد که در پناه او در امان باشد و بهمین دلیل آنچه را که کمال یافت، برای خود هدف قرار می دهد و انسان به آنچه که او را برای خود هدف قرار داده ، تعلق و دلبستگی پیدا می کند و چون هر چیزی به جز خداوند متعال فانی و از بین رفتنی است، دل انسان متعلق به غیر خدا نیز دچار اضطراب می گردد و دائماً در حال غم و خوف است. غم آنچه که از دست داده و خوف ازدست دادن آنچه که هم اکنون به آن دل بسته، و این اضطراب از بین نمی رود مگر آنکه انسان به حق تعالی که باقی و فعال مایشاء است، تعلق پیدا کند و در پناه او ایمنی یابد (مظاهر، 1370) . این همه دستورات مذهبی و اخلاقی و خداپرستی که از طرف پیشوایان مذهبی ارائه شده ، همه و همه برای سوق دادن بشریت به سوی برابری، حقیقت و خداپرستی است.
بوجود آمدن مشکلات و ناراحتی های روحی در افراد بویژه دانش آموزان سبب سلب آرامش خاطر ایشان و اشتغال فکری در آنها می شود، که گاهی اوقات سبب پایین آمدن کارآیی آنها در حیطۀ زندگی شخصی و اجتماعی و کاری می گردد.
در این تحقیق به نظر می رسد تأثیر دعا بر کاهش اضطراب دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان در سال تحصیلی 86-85 تأثیرگذار باشد.
آیا بین دو متغیر اضطراب و دعا رابطۀ معناداری وجود دارد؟ آیا اضطراب نقش مؤثری در ایجاد تنش های روحی افراد دارد؟ آیا دعا تأثیر مثبتی در کاهش اضطراب و آرامش روحی افراد دارد یا خیر؟ آیا می توان به وسیلۀ آموزش ادعیۀ گامی در جهت آرامش خاطر افراد برداشت؟ آیا می توان از دعا به عنوان وسیله ای در جهت کاهش سطح تنش در افراد استفاده کرد؟ این مسائلی است که این پژوهش سعی دارد به آن بپردازد، در این پژوهش سعی شده است به این سؤالات پاسخ مناسبی ارائه شود و رابطۀ میان اضطراب و دعا بررسی گردد.
1-3- اهمیت و ضرورت تحقیق
تحقیق حاضر به بررسی تأثیر التزام عملی به اعتقادات دینی بر کاهش اضطراب می پردازد تا مشخص شود که آیا التزام عملی به اعتقادات دینی بر کاهش اضطراب تأثیر می گذارد یا خیر؟
در قرن حاضر هر چه بیشر و جوامع بشری بسوی صنعتی شدن و مدرنیزه شدن پیش می رود، به همان اندازه نیز بشر امروزی با مشکلات و مسائل روانی و عاطفی و ناراحتی های ناشی از آن رنج می برد و باعث بروز اختلاف و ناهنجاری هایی در روابط بین افراد می گردد و پیوسته در جوامع و بحث پیرامون بزهکاریهای جوانان و نوجوانان مطرح می باشد و دست اندرکاران تعلیم و تربیت در جوامع مختلف به گله و شکایت از بروز بزهکاریها و نابهنجاریها دانش آموزان می پردازند و در پی جستجوی یک راه حل منطقی برای برطرف کردن این مشکل حاد می باشند.
لذا بهترین شیوه هایی را که در عصر حاضر می توان برای برطرف کردن این مشکلات به کارگرفت ، تحقیق پیرامون مسائل مورد نظر می باشد که ابتدا علت مشکل را پیدا نمود و سپس درصد رفع مشکل برآییم. انسان، این پدیدۀ خاکی که از دو قوۀ متمایز بدست آمده یعنی جسم و روح، خود حس می نماید که مادیات تنها او را قانع و راضی نمی کند تا موقعی که تعادل روحی و آرامش خاطر میسر نشود، سعادت واقعی بدست نمی آید، اما باز هم غافل است.
همانطور که اختلال در نظام جسمی باعث می شود که انسان دچار مرض های جسمی گردد و همچنین اختلال در نظام روحی انسان هم باعث می شود ، به مرض های روحی مبتلا شود و برای دردهای جسمی انسان ها هزاران گونه داروی متنوع ساخته اند. آیا برای تسکین آلام روحی و ناراحتی خاطر چه ساخته اند؟
برای آرامش خاطر بشریت داروی مؤثر بدست سفیران الهی ارزانی شده که همانا ایمان راسخ و پرستش خدای یکتا است.
شامل 32 صفحه فایل WORD قابل ویرایش
دانلود تحقیق تاثیر اعتقادات دینی در کاهش اضطراب