مشخصات این فایل
عنوان: تبخیر
فرمت فایل: word( قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 58
این مقاله درمورد تبخیر می باشد.
بخشی از تیترها به همراه مختصری از توضیحات هر تیتر از مقاله تبخیر
اندازه سطح
میزان تبخیر در سرعت ثابت باد با اندازهی سطح تبخیر و رطوبت نسبی ارتباط پیدا می کند.
با حرکت تودهی هوا در عرض یک دریاچه بزرگ بتدریج رطوبت نسبی بیشتری را اخذ کرده و از قدرت تبخیرآن کاسته می شود به طوریکه به تدریج که مساحت تبخیر کاهش می یابد ، تفاوت بین تبخیر در کنارهی دریاچه و وسط آن کاهش می یابد ، تا جایی که بخار آب مانند یک روکش تمامی سطح تبخیر را فرا گرفته ، ضخامت آن تدریجاً افزایش پیدا میکند. هر چه دریاچه وسیعتر باشد مجموع کاهش تبخیر بیشتر است ، هر چند که مجموع حجم آب تبخیر شده با افزایش سطح تبخیراضافه می شود . رطوبت هوا در حالتی که سطح آب یکنواخت باشد (اقیانوسها ) به غیر از مناطق ساحلی مستقل از فاصله طی شده تودهی هوا می باشد. بنابر این در این شرایط تبخیر در مناطق یکنواخت می باشد و مقدارش با انرژی دریافتی رابطهی نزدیک خواهد داشت. همچنین سطوح تبخیر خیلی کوچک مانند تبخیر نگارها و تبخیرسنجها تاثیر کمی در درجه حرارت و رطوبت هوای مجاور خود دارند. میزان بخار آب کمی که سطح تبخیر را ترک می کند حتی اگر با شدت زیادی هم باشد ، بلافاصله منتشر شده لذا یک جریان....(ادامه دارد)
چرخه هیدرولوژی
قبل از آنکه بشر پا به عرصه حیات روی کره خاکی گذارد تشکیل رودخانه ها ،دریاچه ها و دریاها باعث بوجود آمدن گیاهان و جانداران متعددی گردیده است.در اثر بارندگی های شدید و سایر عوامل دیگرپدیده خاک سازی از سنگ های سخت صورت گرفته و محیط مناسبی برای زندگی انسان فراهم گردید. علاوه بر نیاز مبرم بشر به آب جهت بقا،از آن در جابجایی خود و کالاها و یا گردش آسیابها و بطور خلاصه در توسعه تمدن خویش استفاده نمود . امروزه نیز توسعه جوامع بشری بدون دسترسی مناسب به آب امری محال به نظر میرسد . کشورهایی همچون ایران ، هند ، بین النهرین ، چین ، مصر و روم که پایه گذاران تمدن فعلی می باشند اهتمام زیادی در طراحی و استفاده صحیح از منابع آبی داشته که نمونه هایی از آن احداث سدهایی چون بند گلستان و بند امیر ، کانالهای آبیاری شوشتر و احداث قنوات طویل در ایران و یا کانالهای متعدد آبیاری در بین النهرین می باشد . حتی در مناطقی که از بارندگی خوبی نیز برخوردارند انسان جهت استفاده از راههای آبی ، مناطق مجاور رودخانه ها و دریاها را جهت سکونت برگزید . در حال حاضر آب در زمینه های مختلفی از فعالیت جوامع انسانی نظیر نیازهای خانگی ، کشاورزی ، صنعت، شیلات ، تولید انرژی ، کشتی رانی ، مسائل تفریحگاهی و توریسم و نظامی و بسیاری موارد دیگر دخالت دارد . با توسعه جوامع بشری معلوم شده که یکی از مسائل مهم در پیشرفت هر جامعه ، دسترسی به آب با کیفیت مناسب در محل و زمان مورد نظر می باشد ، به طوری که یکی از مهمترین عوامل محدود کنندة توسعة اقتصادی میتواند کمبود آب و یا کیفیت ....(ادامه دارد)
تبخیر از سطح برف و یخ
تبخیر از سطح برف ممکن است مستقیماً به صورت تصعید از برف جامد و تبخیر از فاز مایع آن صورت گیرد . تبخیر از سطح برف ، فرایندی است که خود به خود محدود می شود و این محدود شدن به این دلیل است که تبخیر از سطح برف باعث می شود که سطح ان سردتر شده و در نتیجه گرادیان فشار بخار در لایهی بالایی برف ، کاهش یابد . برعکس ، در طول فرآیند انجماد برف ، فشار بخار در سطح برف می تواند بالاتر از فشار بخار نقطه ذوب برف گردد . به طور کلی ، تخمین زده شده است که در طول زمستان ، تبخیر از یک سطح برفی ، به میزان صفر تا 20 میلیمتر در ماه ، رخ می دهد . در طول دورة ذوب شدن برف ، فرآیند تراکم ، غالب تر است و مقدار آن بین صفر تا 10 میلی متر تراکم در روز ممکن است اتفاق بیفتد . این فرآیند ممکن است با هوای خشک با دمای کمتر از صفر و آسمان صاف همراه باشد تا سطح برف با استفاده از تابشهای خورشیدی گرم شده و برف ذوب شود و سپس تبخیر گردد. شدت تبخیر از سطح برف و یخ نیز متناسب با گسترش سطح و میزان تماس این سطح با هوای مجاور است و به طور بارزی هر چه بر سرعت باد افزوده گردد مقدار تبخیر از سطوح برف و یخ نیز افزایش می یابد . وجود سطوح گیاهی و جنگل در این نواحی از تاثیر تشعشع خورشید کاسته و همچنین باعث کاهش سرعت باد شده و در مجموع باعث می گردد که تبخیر با شدت آهسته تر و در مدت طولانی تر به وقوع بپیوندد . اندازه گیری تبخیر از سطح برف مشکل است . تبخیر سنج ....(ادامه دارد)
آبیاری به اندازه و به موقع
انتخاب صحیح روشت کشت و آبیاری در کاهش اثر املاح بر روی گیاه مؤثر است بلکه آبیاری به اندازه و به موقع نیز در رشد گیاه به ویژه در خاکهای شور، اثر فراوان دارد. چون بین غلظت محلول خاک و تأثیر در جوانه زدن و رشد گیاه نسبت مستقیم وجود دارد (هرچه غلظت محلول بیشتر باشد به همان نسبت گیاه دیرتر جوانه میزند یا کمتر رشد میکند) باید کاری کرد که رطوبت خاک همیشه تا آن اندازه که امکان دارد، زیاد باشد. چون بذر گیاه در موقع جوانه زدن نسبت به خود گیاه (در مراحل بعدی) در مقابل شوری حساستر است از این رو باید سعی کرد که رطوبت خاک به ویژه در موقع جوانه زدن زیاد باشد. روی همین اصل است که دانشمندان توصیه می کنند فاصله بین دو آبیاری خاکهای شور باید کوتاهتر از آن درخاکهای شیرین باشد تا به این طریق از اثر املاح بر روی گیاه کاسته شود. آبیاری زیاد در دوره رویش گیاهی نیز مانند شستشوی خاک در طول زمستان در کم شدن املاح مؤثر است. وظیفه آب زیاد در موقع رویش گیاهی پائین بردن نمکهائی میباش که از زمین به تدریج بالا آمده و در اطراف ریشه گیاه قرار گرفته است. بنابراین گیاهان زراعتی در زمینهای شور نسبت به همین گیاهان در خاکهای شیرین، هم به آب بیشتری احتیاج دارند و هم دفعات آبیاری آنها باید بیشتر باشد. برای آنکه در مناطق فوق العاده خشک، جریان آب دائم از بالا به پائین باشد. املاح نتواند در اطراف ....(ادامه دارد)
سرد کردن با تبخیر
در میان مایعات معمولی آب بیشترین گرمای تبخیر برای هر گرم را دارد از این رو سرد کننده ایده آلی است .
بسیاری از سیستمهای بیولوژیکی برای سرد کردن خود از تبخیر استفاده می کنند برای مثال معلوم شده است که پرندگان و پستانداران با بخار کردن آب انرژی داخلی اضافی خود را از دست میدهند و دمای بدنشان را ثابت نگه می دارند .
آب یا از سطح پوست بخار می شود ( در انسانها و اسبها چنین است ) یا از ریه ها(در پرندگان و سگها چنین است ) دانشمندان حدس می زند که زنبوران عسل نیز با اینکه دمای بدنشان ثابت نیست ، برای ثابت نگه داشتن دمای محل تخم گذاری از تبخیر استفاده می کنند .
اگر دمای یک کندو از 5/35 درجه سلسیوس بالا رود ، زنبورهای کارگر شهد به داخل کندو نمیآورند و به جای آن آب می آورند آنها آب را در سلولهای محل تخمگذاری ذخیره می کنند و زنبورهای دیگر آب داخل سلولها را باد می زنند تا آهنگ تبخیر آن افزایش یابد .
حتی گیاهان نیز با فرآیند تبخیر خنک می شوند ....(ادامه دارد)
فهرست مطالب مقاله تبخیر
مقدمه
تبخیر
جریان تبخیر
عوامل موثر درتبخیر
تابش خورشید(انرژی خورشیدی)
دمای هوا
رطوبت
جریان انتشار(باد)
فشار اتمسفر
اندازه سطح
عمق آب
رنگ مایع
غلظت املاح موجود در آب(شوری)
مواد قابل تبخیر
چرخه هیدرولوژی
صور مختلف تبخیر
تبخیر از سطح آزاد آب
روشهای کاهش تبخیر در دریاچه ها و مخازن
تبخیر از سطح برف و یخ
تبخیر از سطح خاک لخت بدون پوشش گیاهی
خصوصیات منفذی خاک
تبخیر و تعرق از سطوح گیاهی
تبخیر واقعی و پتانسیل
عوامل هواشناسی
ضریب انعکاس
کنترل دهانه روزنه ها
اندازه گیری تبخیر
روشهای تخمین تبخیر
روش تخمین تبخیر و تعرق پتانسیل
اندازه گیری مستقیم تبخیر از سطح آب
تبخیر و تعرق واقعی
معرفی یک مدل برای برآورد تبخیر و تعرق در گلخانه ها
آبیاری به اندازه و به موقع
جلوگیری از شور شدن مجدد خاکهای اصلاح شده:
کاربرد تبخیر سطحی در زندگی روزانه
دانلود مقاله تبخیر