روکشهای سطح خودرو علاوه بر داشتن براقیت اولیه بالا، می بایست قابلیت حفظ آن را طی زمان داشته باشند. از جمله مهمترین پارامترهای کاهش دهنده براقیت، ایجاد خش و خراش بر روی سطح روکش ها توسط عوامل محیطی مختلف می باشد.
روشهای متفاوتی برای بهبود مقاومت به خش پذیری پیشنهاد شده است که از آن جمله میتوان به استفاده از مواد افزودنی اشاره نمود. در این پژوهش، تاثیر نوع و غلظت مواد افزودنی سیلیکونی و اکریلاتی بر روی مقاومت به خش پذیری روکش های شفاف خودرو بر پایه اکریلیک ایزوسیانات مورد بررسی قرار گرفته است و از آزمونهای خراشنده و سایش برای ارزیابی مقاومت به خش پذیری و خراش، و طیف سنجی مادون قرمز، اندازه گیری خواص کششی، مقاومت به جامی شدن و سختی برای بررسی و ارزیابی نحوه عملکرد مواد افزودنی استفاده شده است.
در این پژوهش، نشان داده شده که افزودنیهای سیلیکونی نسبت به افزودنیهای پلی اکریلاتی تاثیر مثبت بیشتری روی بهبود مقاومت به خش و خراش داشته و هرچه قطبیت ماده افزودنی سیلیکونی کمتر باشد، افزایش مقاومت نمود بیشتری می یابد.
همچنین با اندازه گیری براقیت و پوست پرتقالی شدن روکش، تاثیر مواد افزودنی بر روی خواص جلوه ظاهری مورد بررسی قرار گرفته است.
ارائه راهکارهای جدید کاهش شدت خوردگی همزمان با تقاضای روزافروزن برای روکش های با دوام تر در صنایع خودروسازی، توجه را از آسیب های خوردنده محیطی به افزایش و حفظ جلوه ظاهری (appearance) معطوف نموده است. جایگزینی روکش های تک لایه (monocoat) با سیستم های روکش پایه / روکش شفاف (basecoat/clearcoat) با وجود افزایش جلوه ظاهری، حفظ آن را طی زمان تحت تاثیر قرار داده است.
نور خورشید، بارش های اسیدی و غیر اسیدی، برخورد سنگریزه و شن، ایجاد خش(mar) و خراشScratch) ( بر روی روکش های شفاف در اثر کشیده شدن اشیا تیز بر روی آنها، از جمله عوامل مخرب جلوه ظاهری روکش های سطح خودرو می باشند.
با توجه به پیچیده بودن مکانیزم ایجاد خراش و خش بر روی روکش های سطح خوردو، متعدد بودن عوامل ایجاد کننده آن و لزوم یافتن راهکارهای مناسب جهت کاهش اثرات خش و خراش بر روی جلوه ظاهری، در این پژوهش با بررسی تئوری عوامل کنترل کننده بروز خراش و خش، استفاده از انواع مواد افزودنی ها (additives) و مکانیزم عمل آنها به عنوان روشی جهت بهبود مقاومت به خش و خراش مورد بررسی قرار گرفته است .
2- مقاومت به خراش و خش پذیری
خش و خراش هر دو نوعی از آسیب دیدگی روکش سطح در اثر کشیده شدن اشیا تیز بر روی آنها می باشد که افت جلوه ظاهری بویژه در روکش های سطح خودرو از نوع روکش پایه / روکش شفاف را درپی دارد. ابعاد صدمه دیدگی تفاوت میان خش و خراش را تعیین می نماید. عمق آسیب دیدگی روکش در خش معمولا از حدود 50 تا صدها نانومتر و پهنای آن از صدها نانومتر تا یک یا دو میکرون متغییر میباشد. در مقایسه عمق و عرض آسیب دیدگی در خراش بیشتر است. بطور کلی، مقاومت به خش پذیری و خراش به صورت توانایی روکش برای مقابله با آسیب های ناشی از سایش های سبک و عوامل ایجاد کننده آسیب های عمیق تر، در نظر گرفته می شود[1-5].
تعمیر و پولیش کاری در خطوط تولید و رنگ آمیزی، شستشوی دستی و اتوماتیک بوسیله پارچه و برس های نایلونی، برخورد سنگریزه، شن و یا کشیده شدن اشیایی مانند کلید، شاخه درخت، چاقو، ناخن دست بر روی سطح روکش خودرو از جمله مهمترین عواملی ایجاد کننده خش و خراش میباشد[6].
3- اثر خراش و خش بر جلوه ظاهری روکش های سطح خودرو
روکشهای سطح به علت خاصیت ویسکوالاستیک عکس العمل های متفاوتی را در برابر نیروهای مکانیکی/ دینامیکی اعمال شده توسط اشیا تیز از خود نشان میدهند. در صورتی که نیروی اعمال شده کمتر از تنش تسلیم آنها باشد، روکش در جلوی مسیر شی تیز (خراشنده) بطور موقت تغییر شکل میدهد، اما با حذف نیرو به حالت اولیه خود برمیگردد، (تغییر شکل الاستیک). با افزایش نیروی اعمال شده، تغییر شکل های دائمی تر بصورت دره و تپه در روکش ایجاد میشود که ممکن است با گذشت زمان کم عمق تر گردند(تغییر شکل پلاستیک). افزایش بیشتر نیرو با شکستن و پاره شدن زنجیرهای پلیمری روکش و ار بین رفتن بخشی از ماده آن و ایجاد تغییر شکلهای غیر قابل ترمیم همراه است، (تغییر شکل پارگی) [7].
این در حالی است که دما و سرعت اعمال نیرو میتواند باعث تغییر رفتار ویسکوالاستیک روکش گردد. همچنین تاثیر اشیا تیزتر (با زاویه داخلی کوچکتر) مشابه افزایش نیرو می باشد. بر این اساس در روکش های سطح بسته به خواص ویسکوالاستیک و نیروی اعمال شده توسط خراشنده ها، انواع خراش با قابلیت ترمیم نسبی (خراشهای پلاستیک ((ductile) و یا غیر قابل ترمیم (خراشهای پارگی یا شکست (fracture)) می تواند ایجاد گردد، شکلهای (1-1) و (1-2). بررسیها نشان میدهد که تعداد، ابعاد و نوع خش و خراش تاثیر متفاوتی بر روی جلوه ظاهری روکش های سطح دارد. بعلاوه اثرات بصری آسیب دیدگی در روکشهای تیره
شامل 57 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود پروژه بررسی اثر مواد افزودنی مختلف بر روی مقاومت به خراش روکش های سطح خودرو