ژیکو

مرجع دانلود فایل ,تحقیق , پروژه , پایان نامه , فایل فلش گوشی

ژیکو

مرجع دانلود فایل ,تحقیق , پروژه , پایان نامه , فایل فلش گوشی

دانلود تحقیق خراسان در دوران اسلامی

اختصاصی از ژیکو دانلود تحقیق خراسان در دوران اسلامی دانلود با لینک مستقیم و پر سرعت .

دانلود تحقیق خراسان در دوران اسلامی


دانلود تحقیق خراسان در دوران اسلامی

سرزمین کهن خراسان از سپیده‏دم تاریخ ایران تا عصر حاضر، فراز و نشیب‏هاى بسیار به خود دیده است. اما به گونه‏اى شگفت در برابر رویدادهاى سهمگین بر پاى ایستاده و بالیده است.

در اعصار گذشته آبادیهاى کوچک و بزرگ این سرزمین بستر زایش و رویش اسطوره‏ها بوده‏اند و آثار برجاى مانده در جاى جاى این سرزمین پهناور از تاریخ و فرهنگ مردم و سرزمینى سخن مى‏گوید که سهمى عظیم در تمدن جهانى داشته‏اند.

خراسان در عهد باستان یکى از اقلیم‏هاى هشتگانه بود. در دوران اسلامى نیز یکى از ایالتهاى شرق ممالک اسلامى بود.

اصطلاح «خراسان بزرگ‏» که بخش قابل‏توجهى از ولایات شرقى را در برمى‏گرفته است، پس از اسلام متداول شد، به طورى که اعراب مسلمان، خراسان را واحد مستقل و کشورى جداگانه به شمار مى‏آوردند. (1)

در دهه دوم هجرى با شروع فتوحات مسلمانان در ایران، بخشهایى گوناگون از سرزمینهاى امپراتورى ساسانى به تصرف مسلمین درآمد و به‏تدریج تا پایان دهه سوم هجرى قمرى، قسمتهاى زیادى از ولایات از جمله بخشى از خراسان فتح شد. با قتل یزدگرد سوم، آخرین بازمانده ساسانى، اشرافیت محلى و مرزبانان نواحى خراسان چون امید خود را به تجدید حیات دولت‏ساسانى از دست دادند و بدون جنگ تسلیم شدند، قسمت اعظم سرزمین خراسان به تصرف مسلمانان درآمد.

لسترنج‏حدود خراسان را که در عصر اسلامى از نظر وسعت محدودتر شده بود چنین توصیف مى‏کند: «ابتدا بر تمام ایالات اسلامى که در سمت‏خاور کویر لوت تا کوههاى هند واقع است اطلاق مى‏شد و به این ترتیب تمام بلاد ماوراءالنهر را در شمال خاورى به استثناى سیستان و قهستان در جنوب شامل مى‏گردید ولى بعدها این حدود هم دقیق‏تر و کوچکتر گردید تا آنجا که مى‏توان گفت‏خراسان از سمت‏شمال خاورى از رود جیحون به آن طرف را شامل نمى‏شد ولى همچنان تمام ارتفاعات ماوراى هرات را در برداشت که اکنون شمال باخترى افغانستان است در عین حال بلادى که در منطقه علیاى رود جیحون یعنى در ناحیه پامیر واقع بودند جزء خراسان یعنى داخل در حدود آن ایالت محسوب مى‏شدند. (2)

نویسنده مزبور محدوده ولایات خراسان را توصیف مى‏کند ولى از شهرهاى عمده و آبادیهاى مرزى یاد نمى‏کند. در حالى که یاقوت حموى در معرفى ولایت‏خراسان به این مهم مى‏پردازد و در مورد سرزمین خراسان مى‏نویسد:

«ابتداى حدود آن از سمت عراق از آذازوار، شهر مرکزى جوین و بیهق است و پایان حدودش از سمت هند، طخارستان و غزنه و سجستان و کرمان است و اینها حدود خراسان است.» (3)

از بررسى متون تاریخى چنین برمى‏آید که نویسندگان قبل و بعد از یاقوت در مورد حدود خراسان اختلاف‏نظر داشته‏اند و بعضى از آنان مانند ابن‏خردادبه، قدامه، یعقوبى، ابن‏رسته و ابن‏فقیه و دیگران ولایات خوارزم و ماوراءالنهر را جزء قلمرو سرزمین خراسان بزرگ محسوب داشته‏اند. (4) بعضى دیگر از نویسندگان و مورخان، همچون اصطخرى، جیهانى و ابن‏حوقل و صاحب حدودالعالم و مقدسى مرزهاى شمالى خراسان را به ماوراءالنهر محدود نموده‏اند و سرزمینهاى جنوب منطقه جیحون را خراسان مى‏نامیده‏اند. (5)

بنابر مستندات تاریخى، علت عمده اختلاف‏نظر دانشمندان تغییراتى بوده است که در دورانهاى مختلف در مرزها و تقسیمات جغرافیایى ولایات بزرگ خراسان روى داده است و عامل اصلى آن رخدادهاى متعدد مى‏باشد که در این سرزمین پهناور که مهمترین ایالت‏شرقى سرزمینهاى اسلامى محسوب مى‏شده روى داده است. بنابراین بعید نیست که در دورانهاى قبل از اصطخرى، به تدریج ولایات خوارزم و ماوراءالنهر از حدود خراسان جدا شده و به صورت سرزمینى مستقل درآمده است. یاقوت حموى بر این مطلب تاکید مى‏ورزد.

 

 

شامل 11 صفحه word


دانلود با لینک مستقیم


دانلود تحقیق خراسان در دوران اسلامی
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد