سلامت و حوادث غیرمترقبه
جام جم آنلاین: ایران جزو 10 کشور بلاخیز جهان است. 70 درصد کشور ما در معرض خطر زلزله و 50 درصد آن در معرض خطر سیل قرار دارد و 90 درصد جمعیت کشور در معرض خطرات ناشی از سیل و زلزله قرار دارند. بلایای طبیعی تنها در 7 سال گذشته بیش از 2157 میلیارد ریال خسارت به کشور ما وارد کرده و کشور ما را از نظر آمار وقوع حوادث طبیعی در مقام ششم جهانی قرار داده است.
در سال 2008، 321 بحران طبیعی باعث مرگ 235 هزار و 816 نفر شد که این رقم بیش از 4 برابر میزان مرگ و میر در 70 سال گذشته بوده است. قاره آسیا، یکی از قارههایی بود که دچار بحرانهای شدید شده بود و 9 کشور این قاره میان 10 کشور دنیا هستند که دچار بیشترین مرگ و میر در اثر حوادث غیرمترقبه شدهاند.
بحرانها همچنان باعث خسارتهای اقتصادی شدید شدهاند. در سال 2008، بحرانها باعث خسارتی در حدود 181 بیلیون دلار شد که این رقم بیش از 2 برابر میزان خسارت در سالهای 2007 2000 بوده است. زمین لرزه سیچوان باعث خسارتی درحدود 85 میلیون دلار شد و گردباد آیک (IKE) در آمریکا خسارتی در حدود 30 بیلیون دلار را در برداشت. این افزایش چشمگیر خسارتهای اقتصادی و انسانی بسیار نگرانکننده است.
روشن است که پیشگیری اولیه موثرترین راه برای کاهش اثرات ناشی از بلایای طبیعی میباشد و لازم است در برنامهریزیها، مدیریت بحران و آمادهسازی برای مقابله با بلایای طبیعی در سطح وسیع گنجانده شود.
از سوی دیگر، زمانی که امکانات و تسهیلات بهداشتی و آمادگی لازم برای مقابله با حوادث غیرمترقبه کسب نشده است، نمیتوان در مقابل خطرات آن مقاومت کرد. بنابراین ضرورت دارد امکانات و تسهیلات بهداشتی دارای تمام ویژگیهای لازم باشد و در عین حال که به کار روزمره ارائه خدمات به بیماران میپردازند، جان آسیبدیدگان حوادث غیرمترقبه را نیز نجات دهند. این امر مستلزم ساختن زیرساختهایی است که در مقابل بحرانها مقاوم باشد و همچنین مستلزم ساماندهی و آماده کردن تیمهای سلامت است که این تیمها قادر باشند در شرایط بحران، خدمات بهداشتی مناسب را ارائه کنند.
حوادث غیرمترقبه و بیماری واگیر
حوادث غیرمترقبه میتوانند موجب شیوع بیماری واگیر شوند. از سوی دیگر، شیوع بیماری واگیردار میتواند به حوادث غیرمترقبه تبدیل و باعث مرگ و میر و آلام شدید شوند. در 12 ماه تا 12 مارس 2008، سازمان جهانی بهداشت شیوع 162 بیماری عفونی در 175 کشور دنیا را تایید کرد. بیش از یک سوم این بیماریها در کشورهای آفریقایی رخ دادند. این بیماریها شامل وبا، اسهال، سرخک، تبهای خونریزیدهنده و بیماریهای جدی نوظهور دیگر بودند. شیوع بیماریها میتواند باعث هرج و مرج زیاد در جامعه شوند که این امر میتواند به یک بحران طبیعی تبدیل شود. برای مثال، جسد انسانها میتواند باعث شیوع بیماریهای اپیدمی شود. خطر دیگری که عموم را در اثر شیوع بیماری تهدید میکند، جابهجایی افراد جامعه است. چند مورد از این بیماریها میتواند باعث خطرات جدی بهداشتی شود که این خطرات میتواند به بروز مشکلات شدید اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بینجامد.
حوادث غیرمترقبه و بیمارستانها
جدا از اثرات حوادث غیرمترقبه روی مردم، این حوادث بشدت بیمارستانها، کلینیکها و امکانات بهداشتی دیگر را نیز تهدید میکنند. مشکلات و معیوب بودن ساختارها و زیرساختهای بهداشتی در زمانی که نیاز شدید به آنهاست، میتواند باعث مشکلات شدید شود. کارکنان ارائهکننده خدمات درمانی در زمان تخریب بیمارستانها کشته میشوند. تعداد مصدومین زیادتر میشود زمانی که بیمارستانها کلا غیرفعال یا بخشهایی از بیمارستانها غیرفعال شدهاند. زمانی که یک بحران رخ میدهد، امکانات و تسهیلات بهداشتی باید کانون ارائه کمک به مردم باشند. چنان که آنها آسیب ببینند و نتوانند به ارائه خدمات بپردازند، افراد آسیب دیده و بیمار محلی را برای کمک پیدا نمیکنند.
بسیاری از مراکز ارائهکننده خدمات بهداشتی براساس اصول استاندارد ساخته نشدهاند و سالم و مقاوم نیستند. این مراکز برای کارکنانی که در داخل آن مراکز کار میکنند خطرناکند و نمیتوانند در حوادث غیرمترقبه خدمات رسانی کنند. بیشتر ارزیابی از بناهای زیرساختی مراکز و برنامههای آمادگی در برابر بحران به طور مناسبی انجام نمیگیرد. بدون آگاهی از نقاط ضعف بیمارستان، کارکنان و بیماران تحت خطر قرار میگیرند زیرا بیمارستانها نمیتوانند در حوادث غیرمترقبه از عهده کارهای خود برآیند. بنابراین لازم است سالم بودن و کارآمد بودن بیمارستانها که قبلا ساخته شدهاند، مورد ارزیابی شود.
شامل 10 صفحه word
دانلود تحقیق سلامت و حوادث غیرمترقبه