لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه45
فهرست مطالب
موسیقی محلی (فولکلور)
موسیقی آذربایجان
موغام
دستگاههای «موغام» نوعی موسیقی است که از احساسات پاک و عواطف ظریف و فسونگر و فرهنگ و ادب و هنر لایزال مردم آذربایجان سرچشمه میگیرد و یکی از باارزشترین میراث فرهنگی مردم آذربایجان است.
این مردم به آن عشق میورزند و مفهوم آن را آسان میفهمند. حتی کسانی که با علم و هنر موسیقی آشنایی ندارند، تا حدودی آن را یاد میگیرند و گاهی یکی از شعبات و یا تمامی موغام را با یکی از سازهای آذری مینوازند و یا زمزمه میکنند.
رینگولد قلییر، آهنگساز و موسیقیدان نامی با الهام از تاثیرات موغام در خلق اپرای مشهور «شاه صنم» از این هنر به خوبی استفاده کرده است.
او میگوید: دستگاههای موغام سرگذشت تاریخی مرز و بوم است. اگر آن را بصورت علمی و دقیق و همهجانبه مورد مطالعه قرار دهیم، تاثیرات روحی و روانی آن بر ما آشکار میشود و ما را شگفتزده میکند و به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
واژه «موغام» به صورت «ماکام» در موسیقی عرب و «ماکام» در موسیقی اوزبک و تاجیک دیده میشود و ریشه آن در کلمه «ماکام» عربی است که در زبان آذربایجانی به «موغام» تغیر یافته است و به مفهوم «لاد» (نوعی آهنگ موسیقی است که بر اساس یک پرده کوچک اجرا میشود) نیز بکار میرود.
البته باید بدانیم که موغام با موسیقیهای همطراز خود در ملل شرق تفاوت اساسی دارد. مثلاً با اینکه از اصطلاحات موغام و مقام در موسیقی آذربایجانی استفاده میشود، ولی هرکدام از اینها معنی و مفهوم جداگانهای دارند.
موغام در اصل نوعی موسیقی است که به صورت ظریف و پراحساس و
تحقیق در مورد موسیقی محلی آذربایجان