
سنجش از دور واقعیتی است که زمان آن فرا رسیده است. این تکنولوژی ابزار نیرومندی است که نباید توان اطلاعاتی و پیچیدگی منطقی آن را در استدلال فرآیندهای به کار رفته در تجزیه و تحلیل دادهها کم اهمیت شمرد. پیش بینی میشود که سنجش از دور بتواند درک شیوههای تجزیه و تحلیل دادهها، مدلها و الگوهای ما را تغییر دهد.»
امروزه با پیشرفت علوم ، استفاده از فن آوری های جدید مانند دریافت و پردازش داده ها ( از طریق ماهواره ) ، استفاده از نرم افزار ها و سیستم های پردازش اطلاعات ، نقش مهمی در مدیریت منابع محدود آب وخاک دارد .استفاده از اطلاعات سیستم سنجش ازدور ماهواره ای با توجه به ویژگی های منحصر بفرد آن از قبیل دید وسیع و یکپارچه ، استفاده از قسمت های مختلف طیف الکترومغناطیسی برای ثبت خصوصیت پدیده ها ، پوشش های تکراری و سرعت انتقال و تنوع اشکال داده ها ، امکان بکارگیری سخت افزار ها و نرم افزار های ویژه رایانه ای ، در سطح دنیا با استقبال زیادی روبرو شده است و به عنوان ابزاری مناسب در ارزیابی و نظارت ، کنترل و مدیریت منابع آب و خاک ، جنگل ، مرتع ، کشاورزی و محیط زیست بکار گرفته شده و به مرور بر دامنه وسعت کاربری آن افزوده گردیده است .در یکی دو دهه اخیر ، افزایش حجم اطلاعات قابل دسترس و لزوم ترکیب این اطلاعات باعث شکل گیری فن دیگری به نام سیستم های اطلاعات جغرافیایی شده است . سیستم های اطاعات جفرافیایی ، نرم افزار هایی هستند که زمینه ورود داده ها ، مدیریت و تحلیل آنها و تهیه محصول خروجی را فراهم می آورد . امروزه در زمینه آبیاری و زهکشی کاربرد وسیع سنجش از دور و سیستم های اطلاعات جغرافیایی در مطالعات آبیاری و زهکشی ،شوری ، ماندابی اراضی ، مدیریت پروژه های بزرگ آبیاری و ارزیابی عملکرد آنها گزارش شده است . اساس کاربرد GIS در آبیاری و زهکشی داده ها و پارامتر های موجود در شبکه های آبیاری و زهکشی بواسطه وجود جنبه های مختلف فنی ، مدیریتی ، اجتماعی و اقتصادی ، از گستردگی بسیار زیادی برخوردار است . بطوریکه حجم اطلاعات کاغذی مربوط به یک شبکه از مرحله مطالعاتی تا بهره برداری می تواند فضای مفید زیادی را از محیط اداری اشغال نماید .یکی ازموثرترین راه های حفاظت ، نظم دهی دسترسی آسان و کوچک کردن حجم اطلاعات ، بکار گیری نرم افزار های سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) می باشد .سیستم های اطلاعات جغرافیایی قادر است کلیه داده ها و اطلاعات مکانی و توصیفی شبکه های آبیاری را در یک محیط کامپیوتری یکپارچه نماید و به صورت آسان در اختیار کاربران قرار دهد .
امروزه تکنولوژی سنجش از دور و علم و فن استفاده از تصاویر ماهوارهای
(Satellite Images) در زمینههای مختلف اکتشاف معادن، شناسایی جنس سنگها، شناسایی گسلها، شناسایی گونههای مختلف گیاهی، تهیه نقشه و مدل رقومی ارتفاعی زمین و … فراگیر و شناخته شده میباشد. یکی از مهمترین موارد استفاده از دادههای سنجش از دور در زمینشناسی در خصوص مطالعات زمین ساخت ناحیهای و منطقهای میباشد زیرا با توجه به پوشش وسیع دادههای سنجش از دور این مهم امکان پذیر است، چنانچه تا کنون با استفاده از دادههای دورسنجی اطلاعات بسیار سودمندی دراین زمینه از قبیل الگوهای ساختاری در فلات ایران ارائه گردیده است
دانلود پروژه کاربرد دورسنجی در مهندسی نفت یا حفاری از فضا